REUTERS

Група дослідників Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) опублікувала дослідження під назвою Reviving the Ocean Economy, яке покликане оцінити значення Світового океану і запропонувати найважливіші кроки щодо його охорони, пишуть Вести.

Робота оцінює вартість основних активів Світового океану в $24 мільярди. Зрозуміло, самі по собі океани безцінні, однак дослідники відзначають, що такого роду оцінка важлива для розробки стратегії невідкладних заходів зі збереження водних багатств.

Одні лише коралові рифи були оцінені у трохи менше, ніж $1 мільярд.

Відео дня

"По суті, рифи можна назвати постачальниками товарів і послуг: вони є домівкою для безлічі організмів, які в них полюють і вирощують потомство, - розповідає Джон Тэнзер (John Tanzer), директор морського відділу WWF International. - Коралові рифи забезпечують захист узбережжя, є привабливим об'єктом для туризму і джерелом доходу для кількох сотень мільйонів людей з тропічних узбереж по всьому світу".

Читайте такожВчені повідомили про загрозу зникнення льодовиків Антарктиди

Океан - це єдина система, і для оцінки його стану фахівцям необхідно було простежити взаємозв'язок між різними обставинами, наприклад, між виловом риби і хімією океану, між кліматом і станом океану.

"Ми не можемо оцінити багато нематеріальних активів, наприклад, кількість піску уздовж берегових ліній, значення океанів з точки зору їх внеску у культуру тощо, - каже біолог Уве Хо-Гулдберг (Ove Hoegh-Guldberg) з Університету Квінсленда в Австралії. - Фактично, реальну вартість ми все одно не можемо прорахувати: швидше за все, це буде дуже велике число. Якщо океан був би країною, він був би сьомою країною за обсягом економіки в світі. Для вчених це не дивно, проте може стати несподіванкою для багатьох людей, не залучених у морські науки".

Робота дослідників також закликає до узгоджених дій, які мають об'єднати велике міжнародне співтовариство, щоб протистояти вже нанесеному збитку і уникнути погіршення ситуації.