REUTERS

Історія з орендою інвесторами з Китаю сотень тисяч гектарів землі в Забайкальському краї таїть у собі не стільки загрозу економічної експансії, скільки загрозу виснаження ґрунту, оскільки аграрії з цієї країни не відрізняються дбайливим ставленням до сільськогосподарських земель, заявив РИА Новости гендиректор Інституту пріоритетних регіональних проектів Микола Миронов.

Влада Забайкалля у червні оголосила про рішення передати китайському підприємству в оренду 115 тисяч гектарів (1,15 тисячі квадратних кілометрів) сільгоспземель на 49 років, надалі можуть бути передані ще 200 тисяч гектарів. За даними низки ЗМІ, влада регіону підписала з китайцями протокол про наміри. Низка російських політиків підняли питання про необхідність прорахувати всі ризики такого кроку.

"Проблема тут не в тому, що це створює загрозу експансії. Економічна експансія, якщо можна так висловитися, йде вже досить давно, і китайських мігрантів теж досить багато. Є інша проблема — коли китайці експлуатують сільськогосподарські землі не на своїй території, вони їх не бережуть. Вони починають експлуатувати землю, в тому числі вносячи в неї хімічні компоненти, що ґрунт виснажується", — сказав Миронов.

Відео дня

Читайте такожГенсек ООН: більше половини угідь Землі втратили свою родючість

На думку Миронова, тривалий термін оренди у цьому випадку може піти на користь. "Оскільки в даному випадку мова йде про 49-річну оренду, то я думаю, що вони, напевно, самі для себе псувати землю не будуть. У той період, поки вони будуть на ній господарювати. Але, тим не менш, певна загроза з точки зору подальшої потреби відновлювати землю може виникнути", — говорить Миронов.

Експерт вважає, що проблема у відсутності в Росії ефективної програми розвитку сільського господарства на сході країни. Тому російські сільгоспвиробники охоче працюють в регіонах півдня і Середньої смуги, не йдуть у східні регіони через складні кліматичні умови, відсутність ринку збуту, труднощі з кредитуванням, і їхнє місце займають китайці, які приходять з грошима.

Читайте такожВ ООН заявили про стрімке скорочення родючих земель

Миронов говорить і про плюси проекту — будуть податкові надходження, буде виробництво продукції, однак звертає увагу на те, що китайські інвестори будуть орієнтуватися на інтереси Китаю, а не Росії. А також на те, що, швидше за все, привезуть із собою китайських працівників, і цей проект навряд чи дасть нові робочі місця для жителів Росії.