остер / cg.gov.ua

Як повідомили УНІАН у прес-службі облдержадміністрації, про це сьогодні під час брифінгу заявив заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Держводагентства України Вадим Потапенко.

За його словами, у результатах аналізів, відібраних 11 липня у створах Остра поблизу села Данівка, зафіксоване незначне зменшення вмісту показників заліза загального, амоній-іонів, фосфат-іонів.

"Вміст розчиненого кисню збільшився в середньому в два рази, що свідчить про покращення ситуації на даній ділянці річки", - стверджує Потапенко.

Відео дня

Він також зазначив, що вода у річці вже не має такого насиченого темного кольору та стороннього запаху.

Причинами виникнення екологічного лиха чернігівські екологи називають, як і раніше, природні процеси та вплив на них людини. Також екологи зазначають, що подібна проблема виникла на водоймах в інших регіонах, зокрема, на Полтавщині та Сумщині — у річці Сула, в Житомирській області — у річках Случ та Хомора.

Читайте такожУ Чернігівській ОДА ситуацію на річці Остер вважають контрольованою

Місцеві жителі не виключають, що у воду Остра потрапили неочищені стоки ніжинських очисних споруд, адже один зі шлюзів є незаповненим, а отже воду з нього, на думку людей, було злито, аби приховати сліди. Раніше цього влітку ніколи не робили.

"Причина може бути в тому, що нижче за течією в Остер впадає В'юниця, в яку скидають воду ніжинські очисні споруди. В разі забруднення Остра в цьому місці, воду могли злити для того, щоб змити сліди", - сказав чернігівським журналістам житель Козельця Анатолій Гуц.

Представники влади, як на рівні Чернігівської ОДА, так і Ніжинської міськради цю інформацію заперечують, пояснюючи загибель риби у річці виключно природними процесами.

Як повідомляв УНІАН, 1-3 липня в р. Остер поблизу с. Гламазди Козелецького району спостерігалися випадки загибелі риби. У Держекоінспекції в Чернігівській області це явище пояснили природними процесами, які спричинені значними зливами з подальшим підвищенням температури, що викликало у річці процеси гниття та нестачу кисню.

За фактом загибелі риби у річці Остер відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод). СЕС рекомендувала жителям сіл поблизу річки Остер обмежити вживання води з колодязів, у річці заборонено купатися і навіть мити руки, фрукти чи овочі.

6 липня у Мінприроди заявили, що у річці Остер зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій заліза, амонію і фосфат-іонів.