Фото Wamelink з Вагенингенский університет та науково-дослідний

Вчені з Вагенінгенського університету в Нідерландах, які досліджують вулканічні грунти, встановили, що земляні хробаки можуть жити і давати потомство в грунті, аналогічному марсіанському. Результати дослідження опубліковані на Phys.org. Автори дослідження відзначають, що їх робота допоможе майбутнім колоністам Марса створити на планеті замкнуту і ефективну екосистему.

Читайте такожУ космосі проведуть експеримент щодо можливості варити пиво

Для імітації марсіанського реголіту вчені взяли грунт, зібраний у вулкана на Гаваях. Дослідники додали в нього свинячий гній, залишки рослин, і висадили рукколу, а потім помістили туди земляних черв'яків. З'ясувалося, що черв'яки, як і в звичайних умовах, перемішують грунт з органічними сполуками, що призводить до виділення поживних для рослин азоту, фосфору та калію.

Відео дня

Крім того, вони проробляють в землі ходи, полегшуючи доступ повітря і вологи. При цьому піддослідні особини дали здорове потомство.

Фото Wamelink з Вагенингенский університет та науково-дослідний

Вченим також вдалося виростити в цьому грунті зелену квасолю, горох, редис та інші рослини. Вони виявилися безпечними для здоров'я людини.

Як повідомляв УНІАН, у вересні NASA завершило тривалий випробування майбутніх підкорювачів Марса.