Ухвалено закон про відмову від пластикових пакетів / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Перехід на виробництво біорозчинних пакетів не врятує екологію. Принаймні доти, доки в Україні не буде створена розгалужена мережа промислової переробки біорозчинного пластику, а населення не навчиться сортувати побутове сміття.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише лідерка Жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова, коментуючи закон України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", що розпочав діяти 10 грудня 2021 року.

Читайте такожКабмін до кінця тижня має затвердити ціни на пластикові пакети: скільки можуть коштуватиЗгідно з документом, протягом двох років Україна має повністю відмовитися від використання пакетів із тонкого та надтонкого пластику. Наразі розпочався перший етап обмеження: усі пакети стали платними у продовольчих крамницях. На другому етапі, від березня 2022 року, тонкі та надтонкі пакети зовсім зникнуть із продажу. Виняток — пакети для м’яса, риби та сипучих продуктів. Нарешті, від 1 січня 2023 року пластикові пакети з первинного поліетилену мають зовсім зникнути з продажу. За їхнє розповсюдження загрожують величезні штрафи. Таким чином держава вирішила боротися із забрудненням навколишнього середовища.

Відео дня

"Особисто я цілком погоджуюся з необхідністю поступової відмови країни від виробів із пластику, який не піддається переробці. Але, на мій погляд, влада має запропонувати людям хоч якусь альтернативу вже сьогодні, а не колись потім. До того ж фахівці та промисловці кажуть, що запропонований перехід на виробництво біорозчинних пакетів не врятує екологію. Принаймні доти, доки в Україні не буде створена розгалужена мережа промислової переробки біорозчинного пластику, а населення не навчиться сортувати побутове сміття", — каже Ірина Суслова.

Вона додала, що біорозчинні пакети дійсно розчиняються на відміну від пакетів із первинного пластику. Але задля цього потрібно створити відповідні технологічні умови. Без втручання людини, у природних умовах такі пакети розчинятимуться від 2 до 3 років.

"Задля подолання проблеми забруднення навколишнього середовища пластиком одного закону замало. Україні потрібно створити цілу інфраструктуру з переробки вторинної сировини, у тому числі — виробів із біорозчинної сировини. По-друге, потрібно виховати культуру українців щодо сортування побутового сміття. В іншому випадку вирішити проблему нам не вдасться", — зазначила Ірина Суслова.