Еколог назвав причину сильних пилових бур в Україні / фото УНІАН

Еколог, директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко повідомив, що причина сильних пилових бур в Україні - знищення лісопосадок (полезахисних смуг).

За посадки зараз ніхто не відповідає, тому українцям доведеться жити з пиловими бурями, розповів експерт під час чату на Главреді.

Борейко попередив, що наслідки пилових бур будуть катастрофічними, оскільки картоплі й пшениці необхідна волога і захист від суховіїв.

Відео дня

За його словами, в середині минулого століття був прийнятий і профінансований план перетворення природи. "Цим планом багато в чому були реалізовані пропозиції видатного вченого Докучаєва (Василь Докучаєв - ред.) по створенню полезахисних смуг (посадок)", - розповів експерт.

Борейко додав, що до 70-х років ці смуги розрослися, стали потужним заслоном на шляху сильних вітрів, ефективно затримували вологу на полях, і завдяки цьому врожайність підвищилася, а пилові бурі припинилися.

Читайте такожНа Прикарпатті пройшла потужна пилова буря: є потерпілі у ДТП (відео)

"Коли в 1990-х роках розігнали колгоспи і радгоспи, то наш "розумний" уряд не подумав про лісопосадки на полях. Вони виявилися "нічиїми": ніхто за них не відповідав, ніхто за ними не доглядав, ніхто їх утримання не фінансував, ніхто не охороняв", - додав еколог.

За його словами, оскільки посадки ніхто не охороняв, то понаїхали мужички з сокирами-пилками і все порубали, особливо у степових областях.

"Тому в квітні цього року ми вперше зіткнулися з таким явищем, як сильні пилові бурі", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, у квітні на частині території Київської області та в Києві були сильні пилові бурі. Експерти говорили, що пилові бурі в Україні виникли через крайню ступінь розораності земель.