Вчені виявили зв'язок між оксидом азоту з дизельного вихлопу і психічними проблемами у дітей / Flickr/Tony Webster

Молоді люди, які живуть у місцях із високим рівнем забруднення повітря, на багато частіше страждають від психічних розладів, на що вказує перше дослідження цього зв’язку. Вчені проаналізували досвід більш ніж 2 тисяч 17-річних британців, які живуть в Англії й Уельсі.

В результаті, вони виявили, що молодь з міць, де рівень оксиду азоту дуже високий, мають на 70% більші шанси мати проблеми з неприємними симптомами. Зокрема, йдеться про появу «голосів у голові» чи інтенсивної параної, пише The Guardian.

Читайте такожНазвано країни з найчистішим повітрям

Відео дня

Видання зауважує, що до цього часу було відомо, що жителі міст частіше страждають від психічних розладів. Нове ж дослідження пояснює, що токсичне повітря може бути однією з причин такої закономірності. Втім, проведене дослідження не може довести прямий причинно-наслідковий зв’язок. Крім того, на психологічне здоров’я можуть впливати й інші важливі фактори, такі як, наприклад, міський шум.

Психологічні відхилення у підлітків спостерігаються частіше, ніж у дорослих людей. Однак, ті, хто страждав від важких симптомів у молодому віці, ризикують зіштовхнутися з серйозними хворобами у майбутньому. Зважаючи на те, що з кожним роком все більше людей живе у містах, вчені особливо звертають увагу на вплив міського життя на психічне здоров’я.

Читайте такожВ ООН заявили про небезпеку підходу "економічне зростання зараз, боротьба з забрудненням потім"

«Оксиди азоту відповідають за близько 60% взаємозв’язку між урбаністичним життям і психологічними проблемами», - каже автор дослідження Джоан Ньюбарі з Королівського коледжу в Лондоні.

Серед інших факторів, які можуть підірвати психічне здоров’я, вона назвала також генетичні схильності й досвід жертви злочинності.