У Запорізькій області СБУ в результаті обшуків вилучила 500 тонн нелегально виловленої риби / фото ssu.gov.ua

У Бердянську співробітники СБУ спільно з поліцією провели масштабну спецоперацію з припинення незаконного вилову риби.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі управління СБУ в Запорізькій області.

Оперативники СБУ встановили, що керівники двох державних установ зі сфери рибного господарства та екології моря організували схему незаконного вилову риби під час нерестової заборони в Азовському морі.

Відео дня

Використовуючи квоту на вилов біоресурсів, у тому числі у нерестовий період, чиновники надавали дозволи приватним структурам на вилов нібито зразків риби, необхідних для проведення відповідних досліджень. Насправді зловмисники браконьєрським шляхом здійснювали незаконний промисел в особливо великих розмірах.

фото ssu.gov.ua

У вівторок і середу (3-4 липня), правоохоронці провели 25 обшуків на різних підприємствах, вилучено майже 500 тонн риби та рибної продукції.

Читайте такожНа Сумщині спіймали двох селян-браконьєрів, які виловили півтисячі раків (відео)

Також у ході спецоперації правоохоронці затримали та заарештували в акваторії Азовського моря два судна, на яких знаходилося майже 10 тонн риби, виловленої браконьєрами.

За попередніми висновками фахівців, сума державних збитків сягає 50 мільйонів гривень.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 249 (незаконне зайняття рибним промислом, якщо воно вчинене шляхом масового знищення) Кримінального кодексу України. Тривають слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до незаконного вилову. Про те, чи затриманий хто-небудь із підозрюваних, на даний момент не повідомляється.

фото ssu.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, браконьєри з арабських країн за останні 10 років вивезли з України близько півмільйона диких птахів – щеглів, синиць, чечіток, снігурів і чижів - на загальну суму 2,5 мільйона доларів.