Вчені попереджали, що до кінця XXI століття можуть суттєво зменшитися популяції інших видів пінгвінів \ zoovienna.at

Міжнародна група біологів повідомила про різке скорочення колонії королівських пінгвінів, що мешкає на острові Кошон, розташованому на південному заході Індійського океану.

Читайте такожВ Лондонському зоопарку виходили "недосиджене" пінгвіня (відео)

За словами вчених, кількість птахів зменшилася через кілька факторів, один з них - глобальне потепління, повідомляє naked-science.ru. Автори нового дослідження вивчили королівських пінгвінів, які живуть на одному з островів архіпелагу Крозе. Згідно з підрахунками 1980-х, ця група була найбільшою в світі колонією королівських пінгвінів і другою за чисельністю колонією пінгвінів в цілому. Тоді в ній налічувалося близько 2 млн птахів і до 500 тис. племінних пар, тоді як зараз таких пар лише 60 тис.

Відео дня

Острів Кошон нежилий, востаннє група вчених відвідувала його у 1982 році. Автори роботи порівняли дані фотографій з вертольота, зроблених в 1960-х і 1980-х, з супутниковими зображеннями 1988, 2005 і 2015-2017 років. Щоб визначити, де живуть птахи, вчені оцінили площу острова, не зайняту рослинністю: відомо, що королівські пінгвіни поселяються на плоских чи злегка пологих вільних просторах. Щільність колоній зазвичай становить від 1,6 до 2,2 птахів на кв м. Біологи з'ясували, що вільні від рослинності простори, які підходять для розмноження птахів, значно скоротилися.

При цьому групи пінгвінів на інших островах в цьому районі зберегли колишні розміри або збільшилися. Дослідники вважають, що острів Кошон постраждав не тільки через глобальне потепління, але і через низку унікальних для нього чинників. Можливо, частково в цьому винен диполь (нерегулярне коливання температур) Індійського океану 1997 року. Частина пінгвінів могла переселитися ближче до берегів острова, утворивши свої невеликі колонії. Також птахи могли стати жертвами хвороб або хижаків інвазивних видів.

Розібратися, чому колонія на острові Кошон зменшується, допоможуть подальші дослідження, у тому числі експедиції. Біологи зазначають: хоча кількість птахів почала скорочуватися близько 20 років тому, цей процес все ще триває, - можливо, його причини зберігаються досі.

Раніше дослідники попереджали, що до кінця XXI століття можуть суттєво зменшитися популяції інших видів пінгвінів - імператорських і Аделі. Колонії птахів скорочуються через танення льодовиків і зростання температури води: дуже тепла вода не дозволяє пінгвінам розмножуватися.