Щоб жаби принесли потомство, їх перемістили з лабораторії у відкритий простір / Фото zoologia.puce.edu.ec

Міністерство навколишнього середовища Еквадору повідомило про виявлення двох «вимерлих» видів жаб — чорної плоскогорной жаби Джамбато (Atelopus ignescens) і сумної арлекінової жаби (Atelopus nanay). Протягом 28 років ці амфібії вважалися вимерлими, передає N+1.

Читайте такожУ Чорнобильській зоні вперше сфотографували червонокнижного сичика-горобця (фото)

Обидва види жаб мешкають тільки в Андах на півночі Еквадору. Один час чорні плоскогірні жаби була настільки широко поширені, що з'являлися поблизу людського житла, їх тримали в якості домашніх тварин, а також використовували в традиційній медицині. Проте пізніше чисельність обох видів різко знизилася. Можливо, причиною стала грибкова інфекція, а в разі A. nanay — знищення середовища проживання. Востаннє дослідники бачили і сумну арлекінову, і чорну плоскогорную жабу в кінці 80-х років минулого століття, так що їх стали вважати вимерлими.

Відео дня

Проте в 2016 році дослідники знайшли 43 особини чорних плоскогірних жаб в провінції Котопаксі, а сумну арлекінову жабу — у біопарку Амару в місті Куенка. Колонію Atelopus ignescens привезли у центр Джамбату, що займається збереженням рідкісних видів амфібій. 27 червня цього року дослідники повідомили, що чорні жаби вперше принесли потомство. Проблема була в тому, що амфібії не бажали розмножуватися в лабораторії. «Протягом декількох місяців жаби парувалися, але самки не відкладали ікру», — пояснює співробітник центру Джамбату Луїс Колома (Luis Coloma). «Тому ми вирішили помістити їх у відкритий простір. Коли ми нарешті виявили ікру, ми зрозуміли як, мабуть, відчував себе Томас Едісон, коли його лампочка загорілася вперше. Це було приголомшливо», — говорить учений. Зараз у центрі вирощують 500 пуголовків Atelopus ignescens.

Сумні арлекінові жаби зараз мешкають у біопарку Амару. Про те, чи вдалося домогтися від них потомства, вчені не повідомляють.

Як повідомляв УНІАН, навесні в Австралії в об'єктиви фотопасток потрапили тварини, схожі на тасманийского вовка (тилацина), який вважається вимерлим.