flickr.com/photos/mywright

Нідерландські, німецькі та британські вчені показали, що в Німеччині за останні 27 років зникло приблизно від 76 до 82 відсотків літаючих комах. Фахівці припускають, що в Західній і Центральній Європі спостерігається аналогічна ситуація. Дослідження опубліковано в журналі Plos One, повідомляє N1.

«Ми, здається, робимо величезні ділянки землі непридатними для більшості форм життя, і в даний час знаходимося на шляху до екологічного Армагеддону. Якщо ми втратимо комах, все завалиться», — відзначає співавтор Дейв Гулсон.

Виміри проводилися в 63 німецьких природоохоронних зонах. У 1989 році в пастку щодня потрапляло близько десяти грамів літаючих комах, тоді як в 2016 році цей показник знизився приблизно у п'ять разів (точні дані залежать від сезону спостережень).

Відео дня

Дослідження засноване на даних, отриманих вченими від любителів-ентомологів. Фахівці припускають, що поза межами природоохоронних територій, де не налагоджений захист тварин і рослин, ситуація ще гірша.

Читайте такожЕкологи: вірус Зіка можуть переносити десятки видів комарів

Точна причина різкого зниження числа літаючих комах невідома. Найбільш вірогідною гіпотезою, що пояснює подію, вчені вважають різке підвищення в останні чверть століття використання гербіцидів, пестицидів та інсектицидів в сільському господарстві.