В Одесі намагаються витягти Delfi / фото facebook.com/DeiOdesa

Сьогодні очікується третя спроба підняття танкеру Delfi, який затонув на узбережжі Одеси минулого року.

Читайте такожВ Одесі стався витік нафтопродуктів з затонулого танкера Delfi (фото)

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Відео дня

«Вчора в Одесі розпочали підіймати затонулий картер Delfi. Між пляжем і судном постійно курсували катери, доставляючи водолазів до місця робіт. Буксири підійшли на відстань до 100 метрів, на них завели троси, щоб смикнути танкер для постановки на кіль. Однак дві перші спроби виявилися безуспішними через слабкі троси, один з яких обірвався. Сьогодні чекаємо на третю спробу», - написав він.

За його словами, інспектори Державної екологічної інспекції в Одеській області контролюють процес транспортування танкеру. «Під час евакуації може трапитися забруднення нафтопродуктами. Тому ДЕІ регулярно відбирає проби морської води. Сподіваюся, найближчим часом танкер буде прибрано й загрози забруднення нашої одеської акваторії нарешті не буде», - додав голова Держекоінспекції.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2019 року в Чорному морі біля Одеси зазнав аварії танкер «Делфі» (Delfi) з трьома українцями на борту. Через шторм його віднесло в бік пляжу «Дельфін» в Одесі. Водолази евакуювали трьох членів екіпажу. В результаті аварії танкера нафтопродуктами було забруднено узбережжі.

Також з'ясувалося, що у танкера були проблеми з судновими документами. Як одна з версій обговорювалася можливість його участі в незаконній дозаправці суден. Але Держприкордонслужба даний факт не підтвердила.

За версією слідства, танкер зазнав аварії через те, що капітан проігнорував попередження про шторм і відмовився від запропонованої допомоги, чим поставив під загрозу життя членів екіпажу і безпеку в акваторії Одеського морського порту. Надалі судно почало дрейфувати і потрапило на мілину.

Судновласник пообіцяв відбуксирувати «Делфі» з пляжу «Дельфін» до 31 березня 2020 року. Однак судно так і не забрали з узбережжя в обіцяний термін.

У травні, червні та липні було зафіксовано кілька витоків нафтопродуктів з аварійного танкера.

Голова Одеської ОДА Максим Куций заявляв, що судновласник обіцяв відбуксирувати танкер до 25 червня, але пізніше Адміністрація морпортів продовжила терміни до 20 липня.

Пляж «Дельфін» закритий для відпочивальників.