фото УНІАН

Про це 19 липня на прес-конференції начальник управління житлового господарства Львівської міськради Юрій Голець, повідомляє видання zaxid.net.

За його словами, вивіз і складування сміття на Грибовицькому сміттєзвалищі може бути відновлене уже з вересня.

Читайте такожКиїв прийматиме сміття зі Львова до початку серпня

Відео дня

Для поновлення вивозу сміття на Грибовицький полігон львівська мерія планує облаштувати спеціальний майданчик, де сміття спресовуватимуть у так званий "сміттєвий камінь" - великі тюки об’ємом в 1 куб. м. За словами Юрія Гольця, це дозволить у шість разів зменшити загальний об’єм відходів.

"Сміття попередньо сортовуватиметься на грубше, яке може використовуватися повторно, до прикладу, металеві та дерев’яні вироби, та побутове, яке піде під прес. З нього формуватимуть сміттєві камені, які ще називають тюками. Для цього буде закуплений спеціальний 200-тонний прес. У об’ємі 1 куб. м, тобто в одному тюці буде тонна сміття. Зараз тонна сміття займає об’єм  6,06 куб. м", - розповів Голець.

Читайте такожТрагедія на Львівщині: сільрада назавжди закрила Грибовицьке сміттєзвалище, яке забрало життя українських рятувальників

При цьому він зазначив, що щодня Львів продукує 500 тон сміття, яке будуть сортувати та вивозити у тюках на Грибовицьке сміттєзвалище. Тобто потреби транспортувати його на інші полігони не буде.

Водночас планується, що сміттєвим каменем заповнюватимуть та укріплюватимуть місця можливих зсувів на сміттєзвалищі. Це допоможе стабілізувати рухомі ділянки полігону, з чого розпочнуться рекультиваційні роботи в Грибовичах. На ці роботи міськрада уже виділила 10 млн грн.

Читайте такожМісцева влада назвала ймовірну причину обвалу на Грибовицькому звалищі під Львовом

"Рекультивація можлива тільки після того, коли буде стабілізовано тіло полігону. На сьогодні у нас є висновок Львівської Політехніки, де вказано, на які ділянки варто звертати увагу при стабілізації. Зараз та частина, де був обрив ТПВ, є рухомою.  Щоб мати гарантію, що сміття не рухатиметься далі, спершу треба укріпити схили. Інші ділянки сміттєзвалища засипатимуться землею", - додав Голець.

22 липня Львівська міськрада очікує отримати проектні рішення від ВАТ "Гірхімпром" по стабілізації полігону, які нададуть можливість розпочати роботи.  Загальна вартість проекту буде відома після того, як він пройде необхідну експертизу.

За словами Гольця, роботи з розроблення карти стабілізації полігону мають розпочатися у серпні, а вже у вересні на Грибовицькому сміттєзвалищі можуть з’явитися перші тюки. Чиновник додає, що за розрахунками ВАТ "Гірхімпром" процес стабілізації триватиме не менше двох років.

Читайте такожУ СЕС кажуть, що повітря в районі Грибовицького звалища відповідає стандартам

"Сміття для каменю ми плануємо сортувати та переробляти у Львові. Попередньо уже є ділянка, де це відбуватиметься, однак цієї інформації ми наразі не оголошуємо", - додає Голець.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі, куди вивозилися відходи зі Львова, спалахнула масштабна пожежа та стався зсув сміття. Загинули троє рятувальників. Також під зсув потрапив еколог Львівського комунального підприємства "Збиранка", пошуки тіла якого досі тривають.

Наразі Грибовицьке сміттєзвалище не функціонує. Тому львівська влада звернулася до київської з проханням приймати сміття на столичний сміттєспалювальний завод.