Фото УНІАН

Три роки тому  Вишгород став маленькою Європою, адже у місті, вперше в Україні, по всій території встановили спеціалізовані контейнери для роздільного збору побутових відходів, а саме - відходів упаковки. Так, жовті баки - для відходів пластикової, картонної, паперової, алюмінієвої і полімерної упаковки, а зелені - виключно для відходів скла. 

За три роки роботи у  Вишгороді зібрали близько 1300 тонн відходів упаковки, що становить близько 40% від усіх відходів упаковки, які утворюються в місті. 

“Наразі в місті встановлено вже близько 300 контейнерів, якими покривається 90% міста. Вишгород - це яскравий приклад того, що спільними зусиллями влади, бізнесу та безпосередньо мешканців можна ефективно змінювати місто та, окрім цього, заощаджувати фінансові ресурси громади”, - зазначив міський голова Вишгорода Олексій Момот. 

Основою проекту є економічна модель, яка базується на виконанні принципу розширеної відповідальності виробника (РВВ), згідно з яким виробники упаковки та товарів в упаковці беруть на себе відповідальність за подальше життя використаної упаковки, з метою її повернення у економіку  як вторинної сировини і недопущення потрапляння на звалища, у навколишнє  середовище чи на спалювання. 

Тобто, виробник упаковки чи товарів в упаковці відповідає перед споживачем не лише за якість купленого товару, а і за збір та подальшу переробку тари та упаковки, в якій містився продукт. 

"Ми вдячні мешканцям міста, які відгукнулися на наш заклик і дедалі активніше долучаються до сортування вдома та приносять роздільно зібрані відходи упаковки саме у наші контейнери. Ця європейська модель поведінки стає для них нормою і доводить, що українці легко перейдуть на роздільне збирання, як тільки з’явиться відповідна інфраструктура і відповідне законодавство в усій Україні”, - повідомив голова УКРПЕК, Володимир Слабий. 

Ключовими донорами проекту стали 5 найбільших компаній-виробників упаковки та товарів в упаковці, а саме компанії Coca-Cola Beverages Ukraine, PepsiCo Ukraine, TetraPak, Elopak, Can Pack, які спільно фінансують діяльність проекту у Вишгороді, з метою наочно продемонструвати, що принцип РВВ справді працює і може бути успішно впроваджений по всій Україні. 

Принцип розширеної відповідальності виробника (РВВ) широко застосовується у Європейському Союзі. Україна також взяла на себе зобов’язання впроваджувати таку модель на своїй території, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС. 

За такого підходу виробники або ж імпортери упаковки й товарів в упаковці несуть юридичну відповідальність за будь-які порушення чи невиконання норм збору, фінансову - яка передбачає оплату збору та переробки, фізичну - власне, за організацію всіх процесів, і, звісно, інформаційну - за повне та достовірне інформування населення.  

Проте, відповідне  законодавство і досі знаходиться у процесі розробки. А відтак п’ять компаній добровільно взяли на себе зобов’язання протягом п’яти років фінансувати цей сміливий експеримент, щоб до моменту впровадження РВВ  в Україні, мати відповідний досвід, напрацювання та аргументи на користь ефективної конфігурації майбутніх організацій розширеної відповідальності виробника.