У Чорному морі через військове вторгнення РФ загинуло біля 50 тисяч тварин / фото REUTERS

Протягом останнього місяця на узбережжі Північно-Західної частини Чорного моря знайшли з десяток загиблих дельфінів.

Про це повідомляє доктор біологічних наук, співробітник національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв.

Він припускає, що ссавці загинули через потужне бомбардування моря російськими військовими в зоні Кінбурнської коси, де мешкають дельфіни. Звідти тіла тварин заносить до узбережжя і викидає на пляжі Румелійською течією, яка розпочинається від Дніпровсько-Бузького лиману.

Відео дня

За словами Русєва, крім того, у морі багато мін, які детонують та також можуть вбивати, або призводити до контузії тварин.

"Слід згадати, що за цей час часто були випадки ракетних пусків від носіїв "Калібрів" у Чорному морі, яки створюють потужні вбиваючи шуми для дельфінів", - наголошує він.

В той же час фахівець зазначає, що загальна кількість загиблих тварин зараз менше, ніж це було минулого року, коли значний вплив був від сонарів підводних та надводних кораблів РФ.

Він підкреслює, що для збереження дельфінів необхідне створення спеціального реабілітаційного центру. Як стверджує Русєв, пропозиція фахівців парку була підтримана Міндовкілля України, але подальший процесс створення морського резервату заблоковано на рівні Одеської ОВА.

Війна Росії проти Україні - наслідки для природи

Як повідомляв УНІАН, на Одещині з 24 лютого 2022 року було виявлено велику кількість дельфінів, загиблих через використання гідролокаторів (сонарів) кораблями РФ. Ці пристрої створюють потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин. За ініціативою Одеської обласної прокуратури проведено огляди та розтини дельфінів, знайдених мертвими на узбережжі. Відібрані зразки направлені для проведення досліджень у Падуанському університеті (Італія), та окремого дослідження структур внутрішнього вуха ссавців у Ганноверському університеті (Німеччина).

За даними вчених, в цілому у Чорному морі через військове вторгнення РФ загинуло біля 50 тис. тварин.

Навесні 2023 року співробітник Національного природного парку "Тузлівські лимани" (Одеська область) Іван Русєв повідомив, що протягом квітня було зареєстровано більше сотні загиблих дельфінів у бухтах Севастополя, а також неподалік російських міст Новоросійськ, Сочі, Геленджик, Анапа.

За даними Русєва, серед цих тварин є контужені, з симптомами ураження військовими сонарами. При цьому, серед загиблих багато саме дельфінів виду "афаліна". На думку вченого, це є підтвердженням того факту, що активність ворожих субмарин і надводних кораблів у Чорному морі, біля Криму та Новоросійську, - є головним фактором продовження загибелі рідкісних чорноморських тварин.

В той же час, у квітні в акваторії південно-західної частини Чорного моря вже часто зустрічались грайливі дельфіни.

Вас також можуть зацікавити новини: