Берег моря усипаний зеленими кульками / фото : mv.org.ua

У курортній Кирилівці пляжі Азовського моря, які влітку були усипані медузами, зараз "окуповані" зеленими кульками різного розміру.

Про це пише сайт "Местные вести". Невідомі предмети винесло на море, вони лежать біля кромки води.

"Кульки м'які на дотик, воду вбирають як губка, скільки буваю на пляжі, ніколи такого не бачив", - розповідає місцевий житель.

Відео дня
mv.org.ua

За словами біологів Приазовського національного природного парку, йдеться про кладофору кулясту - вид зелених водоростей, природний біофільтр. Він має форму правильної кулі й складається з тонких розгалужених ниток, що дозволяє рослині легко переміщатися за течією. Тривалий час вона може перебувати без води. Ці кульки виростають до 12-30 см, проте ростуть повільно - по 4-5 мм на рік.

mv.org.ua
mv.org.ua

Нашестя медуз в Україні 

  • Раніше повідомлялося, що влітку цього року Азовське море поблизу низки українських курортів заполонили медузи. За словами відпочиваючих, через медуз морська вода ставала схожою на кисіль.
  • На деяких курортах знайшли вихід із ситуації - встановлювали сітки, щоб медузи не допливали близько до берега. Мертвих медуз закопували.
  • За даними Інституту рибного господарства та екології моря, в Азовському морі медуз могло стати більше, оскільки їх кількість зросла і в Чорному.
  • Також важливим фактором збільшення кількості медуз вважають поступове зближення рівнів солоності Азовського і Чорного морів.