Природні феномени прискорюють накопичення мінеральних солей на стінах печер з наскельними малюнками \ фото REUTERS

Зображення дикої свині на індонезійському острові Сулавесі, зроблене на скелі древніми людьми 45 тис. років тому, псується зі страхітливою швидкістю через підвищення середньорічної температури.

Про це заявили вчені. На сьогоднішній день зображення є найстарішим у світі малюнком тварини. Інші твори наскального живопису, знайдені на острові і зображують сцени полювання і надприродних істот, також руйнуються все швидше, передає Бі-бі-сі.

Для збереження безцінних пам'ятників потрібно більше зусиль. "Вони пропадають на наших очах", - сказала в заяві для преси доктор Джуліан Хантлі, співробітниця Центру соціальних і культурних досліджень при австралійському університеті імені Семюеля Гріффіта.

Відео дня

У доповіді групи австралійських і індонезійських вчених, опублікованій в журналі Scientific Report, йдеться, що потепління та інші природні феномени, такі як тривалі періоди посухи, змінювані сильними мусонними дощами, прискорюють накопичення мінеральних солей на стінах печер з наскельними малюнками.

Читайте такожЛіси Амазонії стали виділяти більше вуглекислого газу, ніж поглинати-дослідженняСоляні відкладення ростуть з підвищенням температури і скорочуються при її зниженні. У спеку їх формування може прискоритися втричі в порівнянні із середнім значенням.

Соляні кристали, що утворюються поверх малюнків і під ними, змушують їх розшаровуватися і обсипатися.

Доктор Хантлі додала, що деградація прискориться, якщо клімат продовжить теплішати.

"Я була приголомшена кількістю шкідливих соляних кристалів на творах наскального живопису плейстоценового періоду, деяким з яких більше 40 тис. років, - сказала вона. - Потрібні термінові додаткові дослідження, щоб знайти найкращий спосіб зберегти їх".

Зображення дикої бородавчастої свині в натуральну величину знаходиться в печері Леанг Тедонгде в віддаленій долині на острові Сулавесі. Вчені припускають, що воно могло бути фрагментом більш великої картини.

Це найдавніше свідчення перебування людей на острові.

Свиня з печери Леанг Тедонгде - найстаріше в світі зображення впізнаваної фігури, але не найдавніший малюнок, зроблений людською рукою. Таким на сьогоднішній день є закорючка, яка нагадує хештег, знайдена в Південній Африці. Їй 73 тис. років.

Вас також можуть зацікавити новини