Трофімцева: концепція запуску ринку землі залишається незмінною / фото УНІАН

Україна може розпочати процес відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення з 2020 року, після обрання нового парламенту, повідомила в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева в інтерв'ю УНІАН.

Читайте такожКоли закінчиться епоха земельного рабства

"З технічної точки зору вже майже все готово. І міністерство, і Держгеокадастр, і уряд вже багато для цього зробили. Але для скасування мораторію потрібні і політичні кроки, і політичні рішення. Вважаю, що політичний процес запуску ринку землі ми розпочнемо після обрання нової Верховної Ради, тобто з 2020 року", - сказала Трофімцева.

Відео дня

Вона зазначила, що концепція запуску ринку землі в Україні, якої дотримується уряд, залишається незмінною.

"Пропонуємо відкрити ринок з обмеженнями - не більше 200 гектарів в одні руки і для громадян України. Також розглядаємо можливість введення високого податку на перепродаж землі, щоб усунути ризики можливих спекуляцій. Дискусійним залишається питання, чи зможуть купувати землю юридичні особи", - пояснила Трофімцева.

Серед інших варіантів, додала очільниця Мінагропроду - поетапне введення ринку землі на основі пілотних проектів, яке також необхідно розглядати з огляду на чутливість цього питання.

"Можливо, дійсно є сенс розпочинати продаж з земель державної власності, або впроваджувати пілотні проекти в окремих регіонах, щоб подивитися, яким чином ринок буде працювати, щоб налагодити механізми для його повноцінного запуску", - додала Трофімцева.

Водночас вона зазначила, що внесення законопроекту про обіг земель є несвоєчасним кроком, оскільки на сьогодні відсутня політична воля для його проходження в парламенті.

Як повідомляв УНІАН, 4 лютого президент України Петро Порошенко підписав закон про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Раніше Мінекономрозвитку запропонувало президенту ветувати цей документ.

Наприкінці грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони на відчуження сільськогосподарських земель», яким продовжила чинний в Україні з 2001 року мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Раніше Верховна Рада продовжила мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення до 2019 року.

Згідно із запропонованою урядом моделлю проведення земельної реформи, купувати землю в разі скасування мораторію зможуть виключно громадяни України - фізичні особи, при цьому максимальний поріг власності одного громадянина не перевищує 200 га.

Робоча група при Міністерстві аграрної політики та продовольства допускає можливість продажу земельних ділянок з урахуванням низки обмежень невеликим господарствам - юридичним особам.

У вересні 2018 року президент України Петро Порошенко висловив сумнів у тому, що найближчим часом Верховна Рада зробить відкритим ринок землі, особливо з урахуванням того, що вже фактично розпочалася передвиборча кампанія.

12 грудня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні діятиме, поки Верховна Рада не ухвалить закон "Про обіг земель".

За оцінкою Світового банку, скасування мораторію буде приносити економіці України 0,7-1,5 млрд дол. щорічно.

Детальніше читайте на сайті УНІАН-Економіка.