Ілюстрація REUTERS

Експорт української агропромислової продукції в січні-вересні поточного року збільшився на 22% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 15,6 млрд дол., повідомила прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Читайте такожВ Україні запустять дві програми держпідтримки аграрного сектора

"За результатами дев'яти місяців поточного року експорт продукції АПК з України становив 15,6 млрд дол., що на 22% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - сказано в повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що імпорт продукції АПК в Україну за вказаний період досяг 3,9 млрд дол., що на 10% перевищує показник дев'яти місяців минулого року.

За даними асоціації, в січні-вересні 2019 року частка агропродовольчої продукції в структурі загального експорту товарів з України становила 42,1% проти 37,1% в минулому році, в той час як в структурі імпорту частка агропродукції становила 9,6%, що відповідає показникам минулого року.

"В цілому, зовнішньоторговий баланс агропродовольчої продукції України становив 11,7 млрд дол., що свідчить про те, що Україна є нетто-експортером цієї продукції", - підкреслили в прес-службі.

За інформацією УКАБ, у товарній структурі експорту найбільше зросли поставки продукції рослинництва - на 36%, або 2,4 млрд дол. Наголошується, що збільшення експорту цієї продукції стало можливим в основному за рахунок збільшення експорту кукурудзи на 61%. Крім того, експорт готових харчових продуктів збільшився на 12%.

У прес-службі додали, що в товарній структурі імпорту в Україну продукції АПК збільшилися закупівлі продукції тваринництва - на 14% за рахунок імпорту сирів і мороженої риби. Крім того, збільшився імпорт продукції рослинництва - на 11% порівняно з аналогічним періодом 2018 року за рахунок закупівель фруктів і цибулі. Імпорт готових харчових продуктів збільшився на 9% за рахунок закупівель тютюнової сировини та хлібобулочних виробів.

Як повідомляв УНІАН, зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукцією України в 2018 році збільшився на 1,7 млрд дол. - до 24,3 млрд дол. Зокрема, експорт української продукції АПК становив рекордні 18,8 млрд дол., а імпорт - 5,5 млрд дол.