Ілюстрація REUTERS

Світовий банк оцінив потенційний внесок від впровадження в Україні прозорого та ефективного ринку землі в додаткові 0,5-1,5% економічного зростання щорічно протягом 5 років.

Читайте такожСвітовий банк прокоментував питання продаж української землі іноземцям

Про це йдеться в спеціальній доповіді Світового банку про відкриття ринку землі в Україні, переданому УНІАН.

Відео дня

"Мораторій дозволяє великим впливовим виробникам добре себе почувати. Це і стало однією з причин процвітання корупції. Просто тому, що немає ринку. Просто тому, що мільйони власників землі можуть лише здавати свою землю в оренду за незначну суму", - заявив провідний економіст і керівник програми Світового банку по Білорусі, Молдові та Україні Фарук Кхан.

Згідно з доповіддю Світового банку, сільське господарство України має хороший потенціал для підвищення економічного зростання і рівня життя українців, проте мораторій на продаж землі сільгосппризначення є головною перешкодою для залучення інвестицій.

За думку експертів банку, проект закону про обіг земель має бути введений в дію за першої ж можливості разом з необхідним додатковим законодавством.

Зокрема, йдеться про закони про відкритий доступ до даних земельного кадастру, процедури передачі земельних ділянок та децентралізації управління землею, регулювання користування державними землями на місцевому рівні, проведенні обов'язкових електронних аукціонів і обмеження непрозорою роздачі земель, запобігання випадкам повторної реєстрації і рейдерських захоплень.

При цьому, як наголошується в доповіді, важливим кроком буде забезпечення доступу до джерел фінансування для малих фермерських господарств, які мають обмежений доступ до кредитування.

Крім того, наголошується, що державні субсидії для фермерів повинні бути вузькоспрямованими та розробленими таким чином, щоб стимулювати підвищення продуктивності та вирощування продукції з більшою доданою вартістю, застосування нових технологій при доступних фінансових витратах.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 13 листопада прийняла в першому читанні законопроект з обігу земель сільськогосподарського призначення, який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Попередній склад парламенту в грудні 2018 року продовжив чинний з 2001 року в Україні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року.

Раніше Світовий банк прогнозував, що відкриття ринку землі сільгосппризначення може щорічно приносити українській економіці додатково від 700 мільйонів до 1,5 мільярда доларів.