Імпортні продукти на новорічному столі українців не подорожчають - експерт / фото УНІАН

Імпортні продукти на новорічному столі українців, в тому числі імпортний алкоголь, червона ікра та червона риба, не подорожчають завдяки зміцненню гривні в поточному році.

Читайте такожНоворічний стіл-2020: у скільки українцям обійдеться свято

Про це на прес-конференції повідомив директор української Асоціації постачальників і торгових мереж Олексій Дорошенко.

Відео дня

"Якщо ви купуєте багато імпортного, то вартість новорічного столу не зросте або навіть знизиться", - сказав він.

“Зміцнення гривні щодо долара призвело до здешевлення імпортних товарів, таким чином, ми можемо дешевше купувати червону рибу та ікру. Ті ж, хто накриває стіл з імпортних продуктів, цього року можуть зробити це дешевше", - сказав Дорошенко.

Він додав, що імпортний алкоголь цього року дешевший на 20% порівняно з 2018 роком.

При цьому, за його словами, середній новорічний стіл, що складається переважно з українських продуктів, подорожчає на 8-10% - за рахунок збільшення вартості овочів. При цьому для найбідніших категорій населення, в тому числі пенсіонерів, новорічний стіл подорожчає до 15%.

“На жаль, зростання цін відіб'ється на столі середнього українця, і чим бідніший, тим більш відчутним буде зростання ціни порівняно з минулим роком. Страви з картоплі виявляться найдорожчими, якщо порівнювати з 2018 роком. При цьому традиційно найдорожчі продукти, такі як риба, і м'ясо, зросли в ціні найменше", - сказав він.

Водночас, ціни на алкогольні напої зросли незначно.

“На алкоголь впливає переважно мінімальна роздрібна ціна, яка вже не піднімалася півтора року. Горілка подорожчала на 3 грн за 0,5 л за останній рік, шампанське – на 2-3 грн за пляшку", - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, огірки і помідори в кінці грудня подешевшали на 12%, а овочі борщового набору - на третину.

За даними Держстату, інфляція в Україні в листопаді 2019 року сповільнилася до 5,1% в річному вираженні, до жовтня ціни зросли на 0,1%.