Рада прийняла закон про введення ринку землі з липня 2021 року / фото УНІАН

Верховна Рада 31 березня прийняла закон, який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року. У "Право на владу" обговорили прийнятий закон про землю.

Читайте такожСвітовий банк прокоментував відкриття ринку землі в Україні - закликає ухвалити додаткові закони

Зокрема, проаналізували, як в 15 колишніх радянських республіках розподілена земля - скільки у держави, а скільки у приватників.

Відео дня

Наприклад, земля знаходиться у приватній власності: Естонія - 56%, Грузія - 25%, Азербайджан - 20%, Вірменія - 67%, Росія - 40%, Туркменістан - у державній власності.

Що стосується інших наших сусідів, то земля у приватній власності знаходиться в такій кількості: Чехія - 80%, Польща - 81%, Словаччина - 86%, Хорватія - 66%, Румунія - 94%.

Більше про відкриття ринку землі дивіться у сюжеті.

Як повідомляв УНІАН, 31 березня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" (№ 2178-10), який вводить ринок землі в Україні з 1 липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис. гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких діють спеціальні економічні та інші санкції.