Виробники цукру просять владу продумати можливість введення компенсаторних заходів у разі перевиробництва продукції в новому маркетинговому році та несприятливої для виробників цінової ситуації.

Про це заявив генеральний директор Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор» Микола Ярчук на прес-конференції в УНІАН.

«Буряку посіяли стільки, щоб повністю забезпечити внутрішній ринок із урахуванням використання перехідних запасів», - сказав він, відзначивши, що внутрішній попит становить 1,8 млн тонн при вірогідному обсязі пропозиції в 2,2-2,4 млн тонн.

Відео дня

«Ми довели, що самі здатні забезпечити потребу. Але чого треба остерігатися? Низьких цін на внутрішньому ринку. На сьогодні закупівельні ціни вже нижчі за витрати. Витрати становлять 6,5-7,5 тис. грн за тонну при закупівельній ціні в 5 тис. грн за тонну", - сказав Ярчук.

За його словами, збитки цукровиробників вже становлять близько 2 млрд грн. Щобільше, в новому маркетинговому році, за даними Ярчука, будуть задіяні потужності якнайкраще 41 заводу, притому що в 2012-2013 маркетинговому році працювали 63 заводи. «Це серйозна соціальна проблема», - сказав гендиректор асоціації, зазначивши, що у зв'язку з цим необхідно продумати державні важелі вирівнювання ситуації.

«Ми чекаємо ухвалення законопроекту про державне регулювання виробництва цукру – ця галузь має бути прогнозованою. Крім того, має бути держпрограма з виробництва цукру, включаючи диверсифікацію виробництва - виробництво біоетанолу, і розвиток ринків для експорту», - сказав Ярчук.

До того ж він дуже позитивно оцінив заклик до цукровиробників встановлювати устаткування для паралельного виробництва біоетанолу з цукрової сировини.

«30% потенціалу цукрового виробництва можна пускати на виробництво біопалива. При цьому йдеться не про перепрофілювання заводів, а про спільне виробництво. Установка коштує близько 30 млн (грн – УНІАН) і окупається за рік-півтора. При цьому літр біоетанолу виходить 5,5 грн, що по суті дуже конкурентна ціна. Головне зараз легалізувати процес і підвести законодавчу базу, оскільки біоетанол як різновид спирту – це підакцизний товар», - сказав Ярчук.

Як повідомляв УНІАН,Міністерство аграрної політики і продовольства України очікує падіння виробництва цукру в 2013-2014 маркетинговому році на 36% - до 1,4 млн тонн і рекомендує вітчизняним виробникам цукру обладнати свої виробництва установками з виробництва біоетанолу з метою диверсифікації виробництва і зниження собівартості продукції.