Ілюстрація REUTERS

Україна в січні-травні поточного року скоротила експорт молочної продукції в грошовому вираженні на чверть - до 90,9 мільйона доларів.

Читайте такожЦіни в Україні: які продукти найбільше подорожчали за рік

Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.

Відео дня

"За підсумками п'яти місяців 2020 року експорт молочних продуктів становив 44,7 тисячі тонн на загальну суму 90,9 мільйона доларів, що на 25,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Поряд з цим, імпортовано за цей період було 34,2 тисячі тонн продукції на суму понад 111 мільйонів доларів, що на 149,3% більше показників минулого періоду", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що сальдо зовнішньої торгівлі залишилося від'ємним, на рівні -20,2 мільйона доларів, але вперше цього року від'ємне сальдо скоротилося в порівнянні з попереднім місяцем (на 3,8 мільйона доларів).

Згідно з повідомленням, експорт майже всіх видів молочної продукції в січні-травні був в "мінусі" у порівнянні з минулим роком. Експорт вершкового масла скоротився на 47% – до близько 5 тисяч тонн, сухого молока – на 32%, до 11 тисяч тонн, молока і вершків – майже на 30%, до 8,9 тисячі тонн, сирів – на 28,7%, до 2,1 тисячі тонн, кисломолочних продуктів - на 13,4%, до 2,2 тисячі тонн.

"Найкращі показники пожвавлення експорту демонструють молочна сироватка і казеїн: їх частка падіння за п'ять місяців скоротилося з мінус 40 до мінус 13,4% (11 тисяч тонн) і мінус 8,9% (1,8 тисячі тонн) відповідно", - повідомляють аналітики асоціації.

За звітний період незначно збільшився лише експорт морозива – на 0,4%, до 2,9 тисячі тонн.

Аналітики вважають, що протягом літніх місяців негативне сальдо торгівлі молочною продукцією може скорочуватися у зв'язку з активізацією експортерів, проте в осінній період розрив може знову збільшитися.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво молока в Україні в січні-квітні скоротилося на 3,6% - до 2,66 мільйона тонн.

У 2019 році виробництво молока в країні скоротилося на 3,7% - до 9,68 мільйона тонн, що стало антирекордом за всі роки незалежності України.