На часткове відновлення сільгоспземель необхідно витратити мільярди євро / фото "Суспільне Херсон"

Унаслідок того, що росіяни підірвали Каховську ГЕС, Херсонська область втратила 92% зрошувальних систем. 

На думку фахівців, часткове відновлення сільгоспземель у низці областей після знищення Каховської дамби коштуватиме близько 4,5 млрд євро, про це на брифінгу у "Медіацентрі Україна - Одеса" розповів генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. 

За його даними, для відновлення сільськогосподарських земель доведеться вкласти 2-3 тис. євро в гектар. "Тільки на Херсонщині втрачено 550-600 тис. га зрошувальних земель. Якщо додати Дніпропетровську та Запорізьку область, ця цифра збільшиться до 1,5 млн га. Тобто, якщо потрібно буде відновити дамбу, помпові станції, водозабори та мережу під крапельне зрошення, це буде коштувати сотні мільйонів євро - близько 4,5 млрд євро", - сказав Коваль.

Він додав, що через теракт Херсонщина, яка входуть у п'ятірку регіонів-лідерів України за площею ссільськогосподарських земель, втратила 92% зрошувальних систем, а це сотні фермерських господарств. 

"Запорізька область втратила 70% систем, південь Дніпропетровської області та Миколаївщина - до 30% джерел води та зрошувальних систем", - сказав експерт.

Водночас південь України може ефективно працювати лише за наявності зрошувальних систем, а знищена наразі система - найбільша в Україні та Європі. 

До теракту площа сільськогосподарських земель Херсонської області становила приблизно 2 млн га, 85% яких - рілля, яка постійно потребує зрошення. 

За його словами, на площі 1,5 млн га Херсонщини вирощувалися зимові олійні культури. Водночас найбільша втрата - овочі відкритого ґрунту, ранні овочі, ягоди та баштанні культури. 

"Саме Херсонщина давала 35% українського врожаю овочів", - підкреслив Коваль. 

Наслідки підриву Каховської дамби - зараз це варто знати

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 6 червня стався теракт на дамбі Каховської ГЕС - росіяни підірвали об'єкт. Каховська дамба знищена, її неможливо відновити. За відомостями української сторони, вороги підірвали вибухівку.

Варто зазначити, що Каховську ГЕС не можна було зруйнувати ззовні, оскільки вона будувалася так, щоб витримати ядерний удар. Унаслідок руйнування ГЕС були затоплені десятки населених пунктів.

Вас також можуть зацікавити новини: