Обсяг торгівлі України з державами Азії дуже сильно знизився / фото УНІАН, Олег Куцький

За результатами 2022 року оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та країнами Азії становив 8,6 млрд дол., що на 43% менше максимального показника 2021 року в 15,2 млрд дол.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов. За його словами, в цілому торік вітчизняний аграрний експорт знизився в абсолютних цифрах набагато помітніше (на 6 327 млн дол.), ніж імпорт (на 296 млн дол.), тому позитивне для України сальдо торгівлі з країнами Азії скоротилось фактично вдвічі - до 6 109 млн дол.

"Головними покупцями вітчизняної агропродовольчої продукції в азійському регіоні 2022 року стали Туреччина, Китай, Індія, Саудівська Аравія, Ізраїль та Ірак. Сумарно на ці країни припало 78% вартості вітчизняних продажів в цю частину світу. Експорт до всіх цих держав, за винятком Туреччини, зменшився", - повідомив науковець.

Відео дня

Разом з тим, основними постачальниками сільськогосподарської сировини і продовольства з Азії до України минулого року були Туреччина, Китай, Індонезія та Індія, спільна частка яких склала 4/5 у вартості наших закупівель у цьому регіоні.

При цьому Азія продовжує концентруватись на придбанні традиційних в експорті товарних груп української продукції - зерна (3 074 млн дол.), олій та жирів (2 421 млн дол.), олійних культур (616 млн дол.), залишків харчової промисловості (455 млн дол.), м’ясних продуктів (385 млн дол.).

В той же час акцент в імпорті з азійських держав Україна робить на продуктах, що не виробляються чи недостатньо виробляються в країні: різні фрукти - переважно цитрусові та виноград, а також пальмова олія, овочі, насіння соняшнику, кава, чай і прянощі.

"Попри різке зменшення обсягів торгівлі продовольством між сторонами, викликане блокуванням морських портів та військовими діями, типова структура експорту та імпорту для України все одно зберігається, а країни Азії, за умов використання всіх логістичних можливостей, залишаться серед найбільш пріоритетних регіональних ринків збуту вітчизняної сільськогосподарської продукції і в поточному році", - підсумував Пугачов.

Цікаві економічні новини - що треба знати

Як повідомляв УНІАН, у 2022 року Україна експортувала агропродовольства на суму 23,6 млрд дол., що на 15% менше рекорду 2021 року (27,9 млрд дол.).

Разом з тим, торік в Україну було ввезено агропродукції на 6,3 млрд дол., що на 23% менше, ніж у 2021 році, коли імпорт агропродовольчої продукції склав близько 8,2 млрд дол.

Вас також можуть зацікавити новини: