Ілюстрація REUTERS

Ціна за оренду земель сільгосппризначення практично не зростала останні три роки і залишалася стабільно низькою, на рівні 3,5 тис. грн за гектар, але відкриття ринку землі може це змінити.

Читайте такожЗемлероби vs землераби. Що чекає на Україну після старту земельної реформи

Про це повідомляється на сайті онлайн-платформи для роботи з відкритими даними OpenDataBot.

Відео дня

"Через мораторій на продаж землі, ціна оренди значно нижче ринкового рівня. За останні три роки кількість аукціонів зросла вдвічі, а ціна залишається стабільно низькою – 3,5 тисячі за гектар за рік оренди", – йдеться в повідомленні.

При цьому наголошується, що ціна оренди не зазнала істотних змін – у 2016 році гектар землі в оренду коштував 2845 грн, а у 2019 – 3518 грн.

Відкриття ринку землі створить конкуренцію між покупцем і орендарем землі. Власники обиратимуть, що їм вигідніше: продати цю землю або продовжувати оренду. За рахунок такої конкуренції ціна на оренду землі зростатиме, а у власників землі вперше з'явиться вибір", - наводяться в повідомленні слова доцента департаменту економіки Університету Де-Монфорт, старшого радника з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex Дениса Нізалова.

false
false

За даними OpenDataBot, у 2019 році найвища ціна за оренду землі була на Вінниччині - 7233 грн, Полтавщині (6973) і Кіровоградщині (6858), дешевше коштувала земля на Закарпатті - 1417 грн за гектар, на Рівненщині - 1473 і Волині - 1842 грн.

false

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть лише фізособи-громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис. гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

Забороняється продаж земель іноземцям, юрособам з іноземними акціонерами і юрособам, бенефіціарів яких неможливо встановити або бенефіціари яких зареєстровані в офшорних зонах, а також особам, проти яких чинні спеціальні економічні та інші санкції.