У червні весь експорт України склав 3,2 млрд доларів / фото УНІАН

Розблокування морських портів - це питання на мільярди доларів.

Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Зараз показники експорту аграрної продукції далекі від нашого довоєнного обсягу, але над розв'язанням цього питання зараз активно працює вся вертикаль української державної влади. Питання розблокування морських портів для нашої економіки - це питання на мільярди доларів", - зазначив він.

Відео дня

За словами Шмигаля, в червні весь експорт України склав 3,2 млрд доларів, що на 20% більше, ніж у березні, але все одно майже вдвічі менше, ніж до війни.

"Завдяки нашим Збройним силам, які звільнили острів Зміїний, ми отримали додаткові можливості для експорту та імпорту продукції на цій ділянці. Перший етап деблокади Чорного моря був виконаний і, як наслідок, обсяги експорту аграрної продукції можуть зрости на 20%, або на 500 тисяч тонн", - додав він.

Деталі експорту зерна:

22 липня 2022 року Україна, Туреччина, Росія та ООН підписали Стамбульський договір для вивезення зерна з українських портів. Свої підписи під документом поставили міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, Міністр оборони Туреччини, генсек ООН Гутерріш. Від Росії підписантом виступив глава Міноборони Сергій Шойгу.

Експорт зерна здійснюватиметься з портів Одеса, Чорноморськ, Южний.

Термін дії угоди становить 120 днів з можливістю продовження.

Військового супроводу вантажів не передбачено.

Судна, які йдуть в Україну будуть оглядати на предмет наявності озброєння, залучені й представники РФ.

Українські та російські військові схвалили маршрути вивезення.

Вас також можуть зацікавити новини: