Йдеться про маркування продуктів для продажу у Великобританії та Євросоюзі / Ілюстрація REUTERS

Департамент навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Великобританії (Defra) опублікував оновлену інформацію про маркування харчових продуктів для продажу у Великобританії та Евросюзі (ЄС), застосовну після закінчення перехідного періоду Brexit.

Про це повідомляє bakery and snacks.

Читайте такожУ США розроблять спеціальне маркування для м'яса "з пробірки"

Відео дня

Особливий акцент зроблено на продукти харчування, що продаються в Північній Ірландії.

Як пише видання, до 1 січня 2021 року перехідний період Brexit підійде до кінця. Для британських виробників продуктів харчування і напоїв, які експортують в ЄС, закінчення 11-місячного перехідного періоду також знаменує собою крайній термін для змін в маркуванні харчових продуктів.

"Компанії повинні будуть переконатися, що вони готові до нових правил, які будуть застосовуватися. Компаніям, які виробляють або маркують продукти, які можуть продаватися в Північній Ірландії, також можливо буде потрібно внести зміни в етикетки продуктів харчування та напоїв", - зазначили в Департаменті.

Департамент повідомив виробників продуктів харчування, що з 1 січня вони мають маркувати продукти харчування з Північної Ірландії та такі, що продаються в ній як "Великобританія (NI)" або "Сполучене Королівство (Північна Ірландія)", якщо цього вимагає законодавство ЄС.

Всі існуючі у Великобританії продукти, зареєстровані за схемами географічних вказівок (GI) ЄС до кінця перехідного періоду, залишаться під захистом в рамках схем GI Великобританії. Продукти, вироблені в Ірландії, будуть захищені як у Великобританії, так і в ЄС.

Що таке Brexit

Brexit - це припинення членства Великобританії в Європейському Союзі та пов'язана з цим процедура. Великобританія залишила Європейський союз 31 січня 2020 року о 23:00 за Лондоном. Підставою для виходу послужив результат консультативного референдуму 23 червня 2016 року, коли 51,9% тих, хто проголосував підтримали вихід Великобританії з Європейського Союзу.

Маркування в Україні

2 серпня 2019 року в Україні набув чинності закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

З 6 серпня 2019 року в Україні почали діяти нові правила маркування продуктів. Виробникам дали три роки, щоб вони могли перейти на нові стандарти інформування клієнтів.

Маркування в США

27 серпня 2020 року Міністерство сільського господарства США (USDA) і управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) заявили, що мають намір розробити правила для маркування продуктів, вирощених на клітинних культурах.