Світан не має ілюзій, що Ердоган насамперед дотримується своїх інтересів та інтересів Туреччини / Фейсбук Олександр Кубраков

Останні дії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана вказують на те, що у конфлікті України і Росії він все ж вибрав сторону цивілізованого світу. Понад те, турецький флот може стати визначальним фактором для розблокування чорноморських портів України без всяких "зернових угод", про що в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан. 

"Турецькі крейсери і підводні човни в Чорному морі можуть прикривати ту ж Одесу, Ольвію і порти Миколаєва, і це все буде в рамках морського права. Якщо треба буде, то це можна все протягнути через ООН. Турецький флот міг би розблокувати наші порти, які повинні працювати на економіку України", - сказав він.

Світан не має ілюзій, що Ердоган насамперед дотримується своїх інтересів і інтересів Туреччини, але йому зараз вигідно працювати все-таки з Європою, тому що у турецької економіки зараз великі проблеми, особливо після потужного землетрусу. 

Відео дня

"Йому вигідніше все-таки працювати з Європою, там фінансові ринки, а попереду у Російської імперії крах, і він це вже знає. Це все-таки Схід, Схід - справа тонка, вони це відчувають, всі ці рухи, подихи, тому Ердоган правильну для Туреччини займає позицію, ну і для нас зокрема... Ердоган зараз може виступити у вигляді свого флоту для відновлення справедливості з морського права, він може виконувати конкретні пункти морського права, прикривати не тільки каравани, але і наші порти", - зазначив експерт.

Світан зазначив, що практично відразу після укладення "зернової угоди" стало зрозуміло, що Путін буде використовувати цю угоду як елемент терористичного шантажу. Тому і не варто дивуватися, що під час сьогоднішнього нічного обстрілу окупанти намагалися уразити "Шахедами" саме зернові термінали в Одеському регіоні.

"Нам треба порти відкривати. При чому тут зерно? Ми, крім зерна, можемо в десять разів найбільше вивозити і торгувати, відновлювати свою економіку і створювати робочі місця. Метал, масло, багато всього ми можемо вести. Прикривати це можна міжнародним правом, не домовлятися з терористом про щось, а конкретно прикриватися і далі зупиняти його рух по світу - зупиняти через ігнорування морського права всі рухи російських вантажів, аж до того, що можна заарештовувати під репарації і контрибуції", - додав він.

Зернова угода - останні дії Туреччини

У суботу, 8 липня, в Україну повернулися легендарні командири, які захищали завод "Азовсталь" Маріуполі. Денис "Редис" Прокопенко, Святослав "Калина" Паламар, Олег Хоменко, Сергій "Волина" Волинський та Денис Шлега, які після обміну з РФ у вересні 2022 року перебували до Туреччини під протекцією Ердогана. Спочатку передбачалося, що захисники "Азовсталі" не потраплять в Україну до закінчення повномасштабної війни, але турецький лідер дав добро на їхнє повернення, не повідомивши Кремль.

Кілька днів по тому Ердоган закликав Європейський союз відкрити дорогу для Анкари на вступ до ЄС. Судячи з усього, він хоче обміняти це на позитивне голосування турецького парламенту щодо схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: