В Україні з'явиться податок на солодку газовану воду / фото pixabay.com

Анонсоване раніше запровадження в Україні податку на солодкі газовані напої (так званого "податку на цукор") в майбутньому збільшить ціни на ці товари.

Такий прогноз в коментарі сайту "Сьогодні" озвучив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

При цьому він пояснює, що ключовим фактором зростання цін буде не новий податок, а великі ціни на енергоносії.

Відео дня

"Розумієте, щоб зробити будь-яку аграрну переробку необхідні витрати на величезну кількість газу та електроенергії. Через те, що їх вартість зростає катастрофічно, будуть рости й ціни", - говорить експерт.

Читайте такожВ Україні злетіли ціни на низку популярних продуктів

За його словами, в умовах енергокризи і складної ситуації для бізнесу введення подібного податку не є доречним - ситуація може лише посилитися.

Податок на газовану воду: що відомо

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги України Михайло Радуцький повідомив, що в Україні мають намір ввести податок на солодкі газовані напої.

Акциз на солодкі газовані напої - непрямий податок, що вводиться на безалкогольні напої з певним вмістом цукру. Введення акцизу передбачає збільшення податкового навантаження на виробництво солодких безалкогольних напоїв, у тому числі газованих.

За аналогією з акцизами на тютюнові вироби при введенні такого податку декларується мета оздоровлення населення за рахунок прогнозованого зменшення споживання солодких газованих напоїв. Як і будь-який податок, це додаткове джерело для поповнення державного бюджету.