Українська делегація візьме участь у тристоронніх переговорах щодо газу / фото УНІАН

Українська делегація візьме участь у тристоронніх переговорах у форматі Україна, Росія і Європейська комісія про довгостроковий транзит російського газу через Україну, незважаючи на зрив російським «Газпромом» технічних консультацій 15 січня, повідомив УНІАН виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

Читайте також"Спроба залякати Європу": Клімкін прокоментував зрив консультацій щодо транзиту газу "Газпромом"

При цьому він висловив сумнів щодо остаточності домовленостей на майбутній зустрічі, з огляду на відсутність російської сторони на попередній експертній зустрічі 15 січня.

Відео дня

«У зв'язку з відсутністю російських експертів на сьогоднішніх консультаціях (15 січня - УНІАН), навряд чи можна очікувати фінальних домовленостей на політичному рівні наступного тижня (21 січня - УНІАН)», - заявив він.

Коментуючи ситуацію про зрив російською стороною попередніх технічних консультацій 15 січня, Вітренко зазначив, що зустріч відбулася в двосторонньому форматі з участю ЄС і України.

«Газпром» не попередив і жодним чином не обґрунтував свою відсутність на тристоронніх консультаціях. Участь у консультаціях з українського боку взяли представники «Нафтогазу», МЗС, Міненерговугілля і НКРЕКП, з європейської - представники Європейської комісії», - сказав він.

Вітренко також повідомив, що під час попередніх переговорів учасники погодили свої позиції на другий раунд тристоронніх переговорів на рівні міністерств, намічених на 21 січня.

«Учасники узгодили свої позиції на тристоронніх переговорах, запланованих на 21 січня. Очікується, що в них візьмуть участь представники Єврокомісії, «Нафтогазу», МЗС, Міненерговугілля і НКРЕКП, з боку Росії - представники Міненерго РФ і «Газпрому», - сказав Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня мали відбутися попередні технічні тристоронні консультації за участю України, Росії й Європейської комісії щодо майбутнього транзиту газу по території України. Того ж дня заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що представники російської компанії «Газпром» зірвали зустріч.

9 січня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчовіч повідомив, що черговий раунд тристоронніх переговорів з Росією й Україною про довгостроковий транзит російського газу в ЄС через Україну на комерційній основі відбудеться 21 січня 2019 року в Брюсселі.

10 січня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів про позицію України, яку вона відстоюватиме в тристоронніх газових переговорах з Росією щодо майбутнього транзиту газу по території України. Керівник МЗС наголосив, що майбутній транзит російського газу до Європи має здійснюватися на основі європейських норм і правил.