фото УНІАН

Ринкове ціноутворення в газі та в електроенергії є вимогою міжнародних партнерів та закріплене законом. У випадку повернення до ручного регулювання цін та тарифів Україна залишиться без міжнародної фінансової підтримки. Про це заявила Президент DiXi Grouр Олена Павленко.

За словами експерта, якщо Україна хоче нарощувати власний видобуток енергоносіїв, ціна на них має бути ринковою. «Я хотіла би вернутися до нашого прийнятого закону про ринок газу і до підписаної Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, якщо можна. Тому що там чітко написано, що в Україні має бути ринок газу. А ринок газу означає, що для всіх типів споживачів ціна має формуватися на основі конкуренції між постачальниками. Частково у нас це вже є для бізнесу, для промислових споживачів. Для населення є регульована ціна. Якщо ми говоримо про те, хто що пропонує для населення, частина політиків пропонує її в ручному режимі знизити. Це абсолютно неможливо. Я вважаю, що це дасть вплив і для країни, і для економіки, і для репутації».

За словами Олени Павленко, в Україні ціноутворення на газ та на електроенергію базується на єдиних ринкових принципах. «просто маємо абсолютно ідентичну базу законодавчу і підхід і в ринку газу, і в ринку електроенергії. Є Угода про асоціацію, є закон про ринок газу, є закон про ринок електроенергії. Обидва закони передбачають, що має ціна на газ і на електроенергію формуватися ринком шляхом. Тому, скажемо так, така формула, не формула, а таке правило – ринкове ціноутворення в газі і в електроенергії – закріплене законом», - підкреслила вона.

Відео дня

Як повідомлялося, МВФ наполягає на коригуванні цін на газ до рівня імпортного паритету.

Керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чуріна заявив, що враховувати ціну на енергоносії за різними цінами для різних споживачів - технічно складно, і такий підхід створює корупційні ризики.