ОЕСР проведе аналіз електроенергетичного сектору України / фото ua.energy

Вчора відбулася зустріч керівництва "Укренерго" з делегацією Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) на чолі з керівником проектів в Україні Габріелою Мірандою у складі експертів та аналітиків ОЕСР. 

Мета зустрічі – обговорення плану дій та підготовка до проведення аналізу та оцінки стану електроенергетичного сектора та системи корпоративного управління на прикладі “Укренерго”, повідомляє прес-служба компанії.

Фінальний звіт міститиме огляд реформування сфери управління державними компаніями в електроенергетичному секторі в цілому та кейс "Укренерго". Зокрема, аналізуватиметься структура управління компанії, рівень розкриття фінансової та нефінансової інформації, взаємовідносини з державою, передумови, стан реформування корпоративного управління "Укренерго" та ключові проблеми і виклики. За основу буде взято Керівництво ОЕСР з корпоративного управління, яке визнано світовим стандартом з реформування управління в державному секторі.

Відео дня

З ініціативою проведення такого аналізу "Укренерго" звернулося до Міністерства фінансів як органу управління і знайшло підтримку. Тож "Укренерго" стане першим державним підприємством в електроенергетичному секторі, яке братиме участь у такому проекті. Реалізація проекту здійснюватиметься за фінансової підтримки уряду Норвегії.

Такий аналіз дозволить відзначити сильні та виявити слабкі сторони корпоративного управління компанії, визначити ключові перешкоди та ризики, а також спрогнозувати тенденції для подальшого розвитку не тільки "Укренерго", але й електроенергетичного комплексу в цілому. За результатами аналізу висновки та рекомендації будуть надані як органам державної влади як власнику, так і безпосередньо "Укренерго".

Також у ході зустрічі сторони обговорили суттєві кроки, які "Укренерго" вже зробило в частині реформування корпоративного управління. Серед значних позитивних зрушень у цьому напрямі було відзначено створення Наглядової ради, повноцінного комплаєнс офісу та низки політик та стандартів, в основу яких уже закладені принципи корпоративного управління ОЕСР.

«Очікуємо, що рекомендації ОЕСР за результатами проведеного аналізу стануть основою для подальшого успішного впровадження реформ в компанії, дозволять сформувати новий рівень корпоративного управління та забезпечити прозорість діяльності за світовими стандартами», — зазначив Всеволод Ковальчук.

Діяльність ОЕСР спрямована на зміцнення та підвищення ефективності економік та покращення соціально-економічних умов країн. Принципами корпоративного управління ОЕСР керується більшість країн світу. Вони сформовані на основі аналізу та досвіду розвитку світових економік і пропонують комплексний підхід, який дозволяє зробити управління державним підприємством ефективним, прозорим та запобігти корупції.