Російське обладнання замінить продукція українського "Турбоатому" / фото УНІАН

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", в рамках програми імпортозаміщення, підписала контракт з найбільшим українським виробником і перейшла на використання обладнання українського виробництва для швидкохідних турбін на АЕС, відмовившись тим самим від устаткування з Росії.

Читайте такожЕнергоатом та Турбоатом нікого ще один крок на шляху до імпортозаміщення

Про це повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом", посилаючись на підписаний 14 лютого договір з харківським підприємством "Турбоатом".

Відео дня

"Державні підприємства НАЕК "Енергоатом" і АТ "Турбоатом", у рамках програми імпортозаміщення, уклали угоду про закупівлю конденсатора для енергоблоку №3 Южно-Української АЕС", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що таким чином відбувається заміщення обладнання для швидкохідних турбін, розроблених Ленінградським металевим заводом (РФ), на сучасне обладнання від українського виробника "Турбоатом" - світового лідера з виробництва тихохідних турбоустановок.

Як зазначили в "Енергоатомі", угода є знаковим для обох компаній, оскільки воно стосується імпортозаміщення російських комплектуючих на блоках українських атомних електростанціях.

"Зараз в Україні працює п'ять російських турбін-мільйонників, і "Турбоатом" бере на себе всі зобов'язання з їх модернізації та обслуговування", - повідомляє прес-служба, цитуючи слова генерального директора "Турбоатома" Віктора Суботіна.

Також повідомляється, що угода про погодження істотних умов договору на виготовлення та поставку конденсатора "блочно-модульного виконання з трубними системами з корозійно-стійкого матеріалу турбоустановки К-1000-60/3000 для енергоблоку №3 Южно-Української АЕС підписали генеральний директор "Турбоатому" Віктор Суботін і директор підрозділу "Атомкомплект" ДП НАЕК "Енергоатом" Андрій Майстренко.

Крім того, було підписано доповнення до Програми участі АТ "Турбоатом" в постачаннях устаткування для АЕС України на п'ятирічний термін - до 2022 року. Документ підписали президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський і Віктор Суботін.

"Ми суттєво розширюємо наше співробітництво в рамках програми імпортозаміщення по модернізації діючого парку реакторів і розраховуємо на "Турбоатом" як в ході добудови енергоблоків №№3 і 4 Хмельницької АЕС, так і в рамках будівництва нових потужностей при виборі технологій турбінного острова", - повідомляє прес-служба, посилаючись на слова президента "Енергоатому" Юрія Недашковського.

Повідомляється, що експлуатація конденсаторів К-38080 "блочно-модульного виконання на третьому енергоблоці Запорізької АЕС продемонструвала, що нове обладнання "Турбоатома" істотно підвищує ефективність енергоблоку шляхом виробництва додаткової електроенергії та знижує витрати на ведення водно-хімічного режиму.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" – найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На "Енергоатом" покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

"Турбоатом" (м. Харків) виробляє парові турбіни для ТЕС і АЕС, гідротурбіни для ГЕС, газові турбіни для ТЕС. Виробництво турбін здійснюється по замкнутому циклу: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробувань і відвантаження.

До структури "Турбоатома" входять два спеціальні конструкторські бюро, технологічні підрозділи, науково-дослідні лабораторії, заготівельна база, механообробне виробництво, випробування енергетичного обладнання. Управління державною часткою акцій ПАТ "Турбоатом" здійснює Фонд державного майна України, якому належить 75,22% акцій.