«Укрнафта» протестує проти свавілля в справі «Аркони» / фото УНІАН

Протягом останніх років у процесі продовження строків дії та отримання спеціальних дозволів на користування надрами «Укрнафта» неодноразово зіштовхувалась з перешкодами, які штучно створювали центральні органи виконавчої влади.

Пояснюється це тим, що впродовж тривалого періоду часу спеціальні дозволи на користування надрами фактично є розмінною монетою серед корупціонерів у владі. Так, Держгеонадра за безцінь та поза аукціоном передає об’єкти власності українського народу у користування невідомим і некомпетентним компаніям. Нові надрокористувачі, хоча й не мають жодного відношення до відповідної сфери діяльності, мають дещо більш важливе – зв’язок з особами, які фактично контролюють суддів та через суди можуть легітимізувати незаконні дії.

Найцінніші родовища України передаються поза аукціоном компаніям, пов’язаним з іменами членів Вищої ради правосуддя, органу, який, на жаль, тільки на папері покликаний забезпечити незалежність судової влади та, який, по суті, задля задоволення особистих інтересів окремих осіб, позбавляє «Укрнафту», її трудовий колектив права на справедливий суд.

Відео дня

У зв’яку з недосконалістю законодавства, Вища рада правосуддя перетворилась в ефективний інструмент тиску на суддів, які знаходяться в адміністративній залежності від її членів. Вища рада правосуддя реанімує скарги минулих років проти суддів, щоб змусити цих суддів прийняти незаконне рішення. Застосування таких ганебних методів призводить до ситуації, за якої судді нездатні забезпечити завдання суду - здійснювати правосуддя на засадах верховенства права, забезпечувати кожному право на справедливий суд.

Все це зачіпає безпосередньо права та інтереси трудового колективу «Укрнафти» – найпотужнішого нафтовидобувного підприємства України, чи не найбільшого платника податків, зокрема рентної плати за користування надрами, а також роботодавця, який забезпечує роботою понад 20 тис. працівників.

Так, протягом більше ніж трьох років ПАТ «Укрнафта» веде боротьбу  у судах за надрокористування на ділянці Свистунківсько-Червонолуцької газоносної площі. ПАТ «Укрнафта» було власником спецдозволу на геологічне вивчення названої ділянки надр з 2004 року та мало законні права на здійснення видобутку вуглеводнів на Червонолуцькому родовищі. Однак, у порушення процедури видачі спеціальних дозволів на користування корисними копалинами, без проведення конкурсу (аукціону) право на розробку Свистунківсько-Червонолуцької площі було надано приватній фірмі без необхідної кваліфікації та матеріально-технічної бази для здійснення геологічних робіт - ТОВ «Аркона Газ-Енергія», яку журналісти пов’язують з інтересами одного із членів ВРП.

«Укрнафта» через суди намагається захистити своє законне право на здійснення видобувної діяльності на Червонолуцькому родовищі. Водночас, судді, що розглядають вимоги «Укрнафти», побоюючись за своє професійне і кар’єрне становище, не поспішають виносити законні і обґрунтовані рішення, є залежними від тиску і примусу ВРП та його окремих членів.

Втрата ліцензії на видобуток для такого підприємства, як «Укрнафта», дорівнює ліквідації робочих місць, величезні збитки власне для підприємства, його акціонерів, державного бюджету та держави у цілому.

Трудовий колектив «Укрнафти» вважає, що забезпечення реалізації права на законний та справедливий суд повинно стати фундаментом побудови правової держави, а тому корупціонери у владі повинні бути публічно названі та притягнуті до відповідальності.

З огляду на це, Об’єднана профспілкова організація працівників ПАТ «Укрнафта» за підтримки адміністрації ПАТ «Укрнафта» заявляє про проведення у Києві 5 березня 2019 року об 11:00 мирного зібрання працівників Товариства.

Мета заходу – привернути увагу громадськості до проблеми незаконної керованості та залежності суддів, змусити припинити втручання у роботу суддів.

Запрошуємо всіх небайдужих приєднатися до даного заходу, оскільки це стосується кожного з нас.

Ми проінформуємо вас про деталі заходу згодом.