Ілюстрація / REUTERS

Україна повинна жорстко відмовитися від транспортування російського газу у зв'язку з війною, поставивши перед цим фактом Європу.

Таку думку висловив політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.ком Сергій Гайдай під час чату на Главреді.

Читайте такожДанія не дозволила "Газпрому" будувати "Північний потік-2" у своїй економічній зоні

Відео дня

"Але спочатку має бути воля політиків – відмовитися від транспортування російського газу, його споживання, перевівши економіку країни на принципово інші енергетичні рейки. Тільки для цього потрібно створити серйозну інженерну раду, як це вирішити. Аж до того, що можна було б порізати на металобрухт існуючу ГТС, як це не сумно звучить для багатьох, і зайнятися створенням нових альтернативних джерел", – зазначає Гайдай.

За словами політолога, Європу потрібно просто поставити перед фактом, що поки Росія з нами воює, європейські країни через нашу територію газу не отримають.

"А також можна було б поставити Європу перед умовою: поки ви збираєтеся споживати газ агресора, який поставляється через нашу територію, ви зобов'язані дотримуватися Будапештського меморандуму, надавати нам військову допомогу і підтримку, військовою силою звільнити Крим тощо. Європа повинна змиритися з тим, що, нарешті, з'явилася сильна держава, здатна відстоювати власні інтереси", - підкреслює експерт.