Ілюстрація REUTERS

Оператор нафтотранспортної системи України - державна компанія «Укртранснафта» тимчасово призупинила транзит російської нафти до Європейського Союзу в зв'язку з необхідністю європейській стороні провести підготовчу роботу, пов'язану з прийомом «брудної» російської нафти до своїх резервуарів, повідомляє компанія.

Читайте такожРосія виплатить компенсацію "Укртранснафті" за "брудну" нафту

«У зв'язку з тим, що європейська сторона потребує додаткового часу на підготовчу роботу, «Укртранснафта» сьогодні, 17 травня, тимчасово призупинила транзит. Отже, згідно з графіком, забезпечення транзиту російської нафти через українську територію проходитиме в стандартному режимі з 20 травня», - сказано в повідомленні.

Відео дня

Відповідно до запланованих заходів, європейські нафтотранспортні компанії до 20 травня проводитимуть підготовчі заходи щодо відновлення транзиту, пов'язані з прийомом нафти з підвищеним вмістом хлорорганіки до власних резервуарних парків.

У компанії зазначили, що відповідне повідомлення від угорських операторів нафтотранспортної системи було отримано 16 травня, а від словацьких - сьогодні.

«Укртранснафта» відновлює транзит нафти до ЄС відповідно до узгодженого всіма учасниками маршруту нафтопроводу «Дружба» графіку», - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 17 травня, нафтотранспортна компанія «Гомельтранснафта Дружба» (Республіка Білорусь) призупинила транзит нафти до України через відсутність на українській території резервуарів для відкачування «брудної» нафти. Відновлення транзиту заплановано в ніч із 19 на 20 травня.

Транзит нафти територією України було тимчасово зупинено ввечері 25 квітня після того, як європейські споживачі відмовилися приймати російську нафту з підвищеним вмістом масової частки органічних хлоридів.

На початок травня сума недоотриманої виручки «Укртранснафти» від тимчасової зупинки транзиту досягала 29,2 млн грн.