Голова Укренерго Ковальчук назвав головну перепону для конкуренції на ринку електроенергії / фото УНІАН

Про це у своєму пості на сторінці у Фейсбук написав голова Укренерго Всеволод Ковальчук.

«Ми часто чуємо аргументи, що відкриття роздрібного ринку електроенергії з січня цього року начебто підтверджує високу конкурентність нової моделі. Тому що за споживача змагаються в чесному батлі сотні постачальників електроенергії. Тому і не треба хвилюватися за ціну електроенергії і на оптовому ринку з 1 липня також. Хто контролює ринок електроенергії зараз?», - пише Ковальчук.

Він пояснює, що «хоча на ринку вже є сотні незалежних постачальників, які готові до втрат своїх прибутків заради платоспроможного клієнта», головне питання полягає в тому, «де ж вони куплять цю електроенергію, щоб поставити її населенню та іншим споживачам?» 

Відео дня

«На боці виробників свято конкуренції буде для дуже невеликого кола обраних. Бо так склалося за роки нашої незалежності, що в руках однієї відомої приватної вертикально-інтегрованої компанії і двох великих державних зосередилося біля 85% всього виробництва електроенергії», - стверджує експерт.

«При чому в сегменті так званої «базової енергії» (base load), тобто тої, яка споживається рівним графіком протягом як мінімум доби підряд, і має бути дешевшою, дві компанії (Енергоатом і ДТЕК) виробляють понад 80%. А при покритті пікового споживання та при балансуванні (більш дорога енергія) три компанії: ДТЕК, Укргідроенерго та Центренерго контролюють понад 90% ринку», - пояснює він.

«А ще є окрема торгова зона Бурштинської ТЕС, яка працює синхронно з Європою, і там серед національних виробників ДТЕК одноосібно контролює 95% виробітку електроенергії», - також додав Ковальчук.

З огляду на вищевказане, Ковальчук доходить до висновку, що ці цифри прямо говорять про ознаки монопольного становища.

«Наведені цифри явно вищі тих, які відповідно до антимонопольного законодавства ідентифікують ознаки монопольного становища (три компанії або менше контролюють 50% ринку та більше)», - пояснив голова Укренерго.