Ілюстрація / REUTERS

Росія готова знизити на чверть вартість газу для України та подовжити контракт на транзит газу на умовах, що існують.

Про це заявив глава Міненерго РФ Олександр Новак після переговорів із заступником голови Європейської комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем, пише ТАСС.

"Ми готові забезпечити постачання газу до України, відновити постачання, яке було припинено 2015 року... "Газпром" міг би забезпечити зниження цін для споживачів України до 25% від нинішнього рівня", - сказав він.

Відео дня

За словами Новака, також Росія готова подовжити контракт із Україною на транзит газу на нинішніх умовах.

"Росія тут займає конструктивну позицію, готова подовжувати транзит газу через Україну і забезпечувати поставки європейським споживачам. Ми готові на дійсних умовах на подовження контракту. Україна наразі поки не готова з погляду змін до чинного законодавства для того, щоб забезпечити укладення контракту на умовах, які використовуються в Європі. Насправді, найпростіший варіант - це продовжити чинний контракт, який був запропонований українській стороні", - наголосив російський міністр.

Водночас Новак назвав умови, за яких може бути використана газотранспортна система України.

"Якщо буде конструктивний підхід, будуть запропоновані прийнятні, економічно конкурентні тарифи, якщо будуть врегульовані відносини - розгляд в арбітражних судах, в принципі тоді транспортна система може бути використана, але ми знаємо нині, що поки немає жодних пропозицій з боку українських колег" , - зазначив він.

Окрім цього, глава Міненерго РФ розповів, що "Газпром" запропонував Україні укласти мирову угоду.

"З російського боку, з боку "Газпрому" запропоновано українським партнерам розглянути можливість підписання мирової угоди", - сказав Новак.

Читайте також"Газовий" конфлікт Кабміну та "Нафтогазу". Чи будуть українці взимку з гарячими батареями?

Також він повідомив, що Росія і Єврокомісія домовилися у вересні обговорити дату проведення тристоронніх переговорів щодо газу.

"Ми запропонували, обговоривши, яка дата була б найбільш прийнятною для того, щоб такі консультації провести. І у нас загальне розуміння є, що найкращий час - це друга половина вересня. Але для цього всі сторони повинні узгодити цю дату. Ми домовилися про те, що будемо обговорювати дату чергової тристоронньої зустрічі - консультації Росія - Україна - Єврокомісія в другій половині вересня. Для того, щоб дочекатися підсумків парламентських виборів в Україні, дочекатися призначення уряду", - резюмував він.

Нагадаємо, на початку травня Росія почала переговори з Україною щодо подовження транзиту газу. На думку очільника "Нафтогазу", "Газпром" не встигне побудувати і запустити обхідні газопроводи до кінця дії контракту, водночас, на відміну від 2009 року, Росія не може перекрити Україні газ.

На останніх переговорах у Брюсселі в січні Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії до ЄС.