Ілюстрація REUTERS

Запуск нового ринку електричної енергії призвів до подорожчання енергоресурсу для таких споживачів як водоканали в межах 8%, відповідно, тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення можуть зрости в межах 2,5%.

Читайте також«Нафтогаз» знизив ціну газу для населення: скільки платитимемо

Відповідне роз'яснення надала Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) у відповідь на заяву Асоціації водоканалів про зростання вартості електроенергії на чверть, що має спричинити перегляд тарифу, з підвищенням на 10-20%.

Відео дня

«За попереднім аналізом НКРЕКП, зростання вартості електроенергії призводить до зростання тарифів ліцензіатів регулятора на централізоване водопостачання в середньому на 2,54%, на централізоване водовідведення на 2,48%», - сказано в повідомленні.

За даними регулятора, зростання вартості електроенергії за рахунок дії сукупних чинників підвищення тарифу на передачу і зменшення тарифів на розподіл електроенергії НЕК «Укренерго» з запуском ринку для споживачів 2 класу, якими є водоканали, перебуває в межах 8%.

«За твердженням Асоціації водоканалів, з 01.07.2019 комунальні підприємства фактично отримали подорожчання електроенергії на 22-25%, що не відповідає дійсності», - йдеться в повідомленні.

НКРЕКП пояснює, що, згідно з чинною нормативною базою, в разі зростання однієї зі складових тарифу, зокрема, мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, податків, паливно-енергетичних ресурсів або інших матеріальних ресурсів, може проводитися коригування лише тих складових структури тарифів, за якими відбулися зміни, але лише в разі, якщо в сукупності це призводить до зміни тарифів більше ніж на 5% від встановленого рівня.

Нацкомісія не підтримує твердження Асоціації водоканалів щодо того, що введення в дію з 1 січня 2019 року роздрібного ринку електричної енергії дало як мінімум 10% приросту тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а для суб'єктів господарювання, які отримують електричну енергію від постачальника «останньої надії», приріст тарифів становить 25%.

«Варто підкреслити принципову позицію НКРЕКП щодо неврахування в тарифах на водопостачання електроенергії, закупленої у постачальника «останньої надії» - споживачі води не повинні платити в тарифах за електроенергію вище за ринковий рівень», - підкреслив регулятор.

НКРЕКП також зазначила, що регулює діяльність 54 суб'єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення і в 2019 році вже встановила 44 ліцензіатам 115 тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, 19 ліцензіатам 38 тарифів на послугу з централізованого постачання холодної води, водовідведення.

Як повідомляв УНІАН, 5 серпня українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» допустила, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через нестачу коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств.

Тоді віце-президент Асоціації Ольга Бабій заявила, що з запуском нового ринку в липні відбулося одноразове підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів, у той же час тариф жодним чином не був переглянутий з боку регулятора.

Бабій запропонувала підняти тарифи водоканалів на 20% або зробити водоканали споживачами електроенергії за ціною, як для населення, і тоді тариф може зрости лише на 10%.