Суд впевнений, що оголошені НАБУ співробітникам ДТЕК підозри безпідставні / фото УНІАН

Солом'янський районний суд міста Києва за підсумками судового засідання обрав запобіжний захід другого співробітникові ДТЕК, підозрюваному Національним антикорупційним бюро у справі щодо формули "Роттердам+".

Читайте такожПідозрюваному у справі "Роттердам+" призначили суму застави в 25 разів меншу, ніж просила САП

Про це повідомила прес-служба ДТЕК.

Відео дня

"Суд відхилив клопотання НАБУ про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою другого зі співробітників ДТЕК, якому оголошені підозри у справі Національного антикорупційного бюро. За підсумками судового засідання мірою запобіжного заходу призначено заставу в сумі 9,6 мільйона гривень", - сказано в повідомленні.

У компанії нагадали, що раніше, 14 серпня 2019 року, суд обрав аналогічний вид запобіжного заходу першому співробітнику компанії.

"Послідовна позиція суду свідчить, що оголошені НАБУ співробітникам ДТЕК підозри безпідставні, а матеріали досудового розслідування не підтверджують тих резонансних заяв, які публічно роблять представники бюро", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру шести особам, причетним до впровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано збитків на суму 18,87 мільярда гривень.

За даними НАБУ, мова йде про екс-голові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), про чинному директора ДП "Оператор ринку" (який на момент введення "Роттердам+" був членом НКРЕКП), начальнику відділу НКРЕКП, керівника управління НКРЕКП, заступника комерційного директора однієї з приватних компаній групи - ключового оператора ринку теплогенерації України, директора департаменту однієї з компаній зазначеної групи.

Дії всіх шести осіб кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України ("зловживання службовим становищем"), а представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

Довідка УНІАН. У 2017 році НАБУ початок кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються голова і члени попереднього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній - операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула "Роттердам+").

У НАБУ встановили, що подібні дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії - оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних збитків.

При цьому в документах бюро безпосередньо згадується формула "Роттердам+", яка призвела до економічно необґрунтованого підвищення цін на електроенергію, яку купував у генеруючих компаній держпідприємство "Енергоринок".