Оржель: енергоефективність буде драйвером економіки / фото УНІАН

Головним пріоритетом роботи нового Міністерства енергетики та захисту довкілля, і уряду в цілому буде енергоефективність.

Читайте такожУкраїна співпрацюватиме з польським LNG-терміналом для диверсифікації поставок газу

Про це під час свого першого брифінгу заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

Відео дня

"Головний наш пріоритет - це енергоефективність. У нас в країні є таке поняття як енергетична бідність. Якщо ми будемо продовжувати навантаження на платіжки, ми не вирвемося з кола бідності", - сказав він.

За його словами, саме на це і робили акцент як новий прем'єр-міністр, так і президент.

"Прем'єр-міністр і президент закликали докласти всіх зусилб для зростання економіки, щоб люди могли дозволити собі платити за енергопослуги... тому пріоритет - це енергоефективність", - зазначив Оржель.

"Енергоефективність - це драйвер зростання економіки", - додав він.

Також, за словами Оржеля, затверджена енергостратегія України буде переглянута з акцентом на розвиток власного видобутку газу, оскільки наша країна не використовує свій потенціал видобутку.

"Енергостратегія точно буде переглянута, тому що у нас вона не виконується. Питання розвитку видобутку газу для нас пріоритет", - сказав він.

За словами Оржеля, Україна не використовує свій потенціал - враховуючи те, що наша країна залежна від імпорту газу, видобуток перебуває на дуже низькому рівні - 1,2% від запасів, при тому, що загальносвітовий тренд 4-5%.

"Найближчим часом будуть законодавчі ініціативи щодо збільшення видобутку газу. Ми будемо намагатися робити все можливе. Навіть з американськими партнерами ми говорили про реформи на ринку і запрошували всіх брати участь", - зазначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 29 серпня, Верховна Рада «пакетним голосуванням» призначила членів Кабінету міністрів України. Міністром енергетики та захисту навколишнього середовища призначений Олексій Оржель. Таким чином Міністерство енергетики та вугільної промисловості і міністерство екології було об'єднано в одне відомство.

Оржель пройшов до парламенту від партії "Слуга народу" за партійним списком.

З 2006 року по 2014 рік працював на різних посадах у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Раніше був головою Української асоціації відновлюваної енергетики, а також керівником сектору «Енергетика» Офісу ефективного регулювання (BRDO).