Ілюстрація REUTERS

Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова на рік продовжити існуючий договір на транзит газу через Україну, якщо не буде підписано новий договір.

Читайте такожТранзит газу через Україну збільшився до 66 мільярдів кубів

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на Міжнародному форумі «Російський енергетичний тиждень».

Відео дня

Він заявив, що Росія давно була готова до переговорів з Україною з цього питання, але «вони ніяк не могли розгойдатися і сформувати необхідні органи влади, які були б уповноважені вести такі переговори».

При цьому він підкреслив, що транзит через Україну має бути економічно доцільним для всіх учасників процесу.

Путін додав, що Україна імплементує енергетичне законодавство Європи.

«Якщо вона зможе це зробити до кінця року - ми готові будемо працювати в рамках європейського законодавства і підпишемо договір на транзит з Україною відповідно до європейського законодавства, якщо це не зможе зробити, що цілком ймовірно - тоді ми просто готові продовжити на деякий час - скажімо на рік існуючий контракт на прокачування», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори України-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС в майбутный рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

За підсумками переговорів у Брюсселі віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович оголосив про те, що наступні переговори щодо транзиту газу у форматі Україна – Росія – Європейська комісія заплановані на кінець жовтня 2019 року.

Шефчович зазначив, що для укладення нового транзитного контракту сторони повинні виконати ряд завдань. Наприклад, Україна повинна просунутися у відділенні газотранспортної системи від «Нафтогазу» і в імплементації європейського законодавства.

Також до цього часу повинні бути узгоджені три ключових питання майбутнього контракту – його тривалість, обсяги транзиту і тарифи.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.