Будівельна готовність об’єктів Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) з українських АЕС вийшла на фінішну пряму та становить 92-96%.

Про це президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський повідомив під час чергового виїзного засідання міжвідомчої робочої групи та оперативного штабу проекту «Будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР АЕС України», яке відбулось 15 жовтня у місті Чорнобиль.

У заході, зокрема, взяли участь директор департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу Міністерства енергетики та захисту довкілля України Олег Коріков, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко, представники Державного агентства України з управління зоною відчуження, районних адміністрацій, керівники проектних та будівельних організацій, задіяних у проекті, а також керівники профільних підрозділів Енергоатома.

Відео дня

Юрій Недашковський наголосив, що всі роботи на майданчику будівництва відбуваються відповідно до складеного та затвердженого Компанією графіка: «Звичайно є проблемні питання, деякі з них пов’язані з фінансуванням, але попри все ми вже практично вийшли на фінішну пряму будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Сьогодні вже триває активна робота щодо постачання і закупівлі технологічного обладнання для ЦСВЯП», - зауважив президент Енергоатома.

Під час наради генеральний директор відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» Юрій Шейко також поінформував, що станом на 11 жовтня 2019 р. згідно контракту з Holtec International в рамках першого етапу постачань Енергоатом вже отримав 89 одиниць устаткування з 110 запланованих. За другим етапом контракту компанія Holtec International розпочала виготовлення 20 контейнерів HI-STОRМ, 14 контейнерів МЦК-31, 6 контейнерів МЦК-85, 3 контейнери HI-STАR, а також трьох залізничних платформ для перевезення контейнерів HI-STАR.

Особливу увагу в рамках робочого засідання президент Енергоатома приділив необхідності врегулювання питань пов’язаних з ефективним освоєнням коштів соціально-економічного розвитку прилеглих територій Київського регіону – Іванківського та Поліського районів і м. Славутич, яке відбувається за рахунок відрахування 10% загальної вартості будівництва ЦСВЯП.

Присутній на засіданні заступник голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко запевнив, що до кінця місяця проблемні питання з фінансуванням об’єктів соціального призначення у місті Славутич, Іванківському та Поліському районах будуть вирішені: «Розпорядженням голови КОДА було затверджено перелік об’єктів зі змінами, які були подані представниками Поліського та Іванківського районів і м. Славутич. Розпорядження вже готове до підписання і це відбудеться найближчим часом, а фінансування відновиться з урахуванням всіх побажань від органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на місцях», - зазначив Дмитро Назаренко.

Довідка. Через відсутність власного централізованого сховища Україна змушена кожен рік витрачати до 200 млн дол. на оплату послуг з вивезення та переробки відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) на території Росії. Контракт на будівництво ЦСВЯП між Енергоатомом і переможцем відповідного тендеру компанією Holtec International був підписаний ще у 2005 році, проте з ряду причин, у тому числі через зміну політичної кон'юнктури проект довгий час був фактично заморожений. Реальна робота за цим проектом відновилася у 2014 році, а будівельні роботи на майданчику ЦСВЯП, розташованому у зоні відчуження ЧАЕС, розпочались у листопаді 2017 року. Генеральний підрядник з будівництва - компанія БК «УКРБУДМОНТАЖ». Термін введення в експлуатацію 1-го пускового комплексу заплановано на 2020 рік. ЦСВЯП стане автономною ядерною установкою, яка забезпечить тривале зберігання (100 років) ВЯП з діючих енергоблоків РАЕС, ЮУАЕС та ХАЕС. Для зберігання ВЯП використовуватиметься технологія поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар’єрної системи ізоляції ВЯП від навколишнього середовища, що забезпечується обладнанням спеціально спроектованих інженерних систем контейнерного типу. Проектна місткість ЦСВЯП складатиме 458 контейнерів HI-STORM, які зможуть вмістити у собі 16 529 відпрацьованих паливних збірок