Ілюстрація REUTERS

Підприємство групи "Нафтогаз" – "Нафтогаз Тепло" – залучається до управління майном Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ, що забезпечують теплом відповідні міста Львівської області, йдеться в повідомленні компанії.

Читайте такожЗрив опалення: школярів на Львівщині відправили на безстрокові канікули

"В містах Новояворівськ та Новий Розділ, в яких проживає майже 60 тисяч мешканців, через безгосподарність приватного управителя майном ТЕЦ, ТОВ "Гарант Енерго М", опалювальний сезон досі не розпочався", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Повідомляється, що в минулому році "Гарант Енерго М" отримав ТЕЦ в управління від Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.

Зазначається, що під управлінням "Гарант Енерго М" обидві ТЕЦ за минулий опалювальний сезон наростили заборгованість перед "Нафтогаз України" та "Укртрансгазом" за спожитий газ та послуги з його транспортування на суму 400 мільйонів гривень. Загальна заборгованість ТЕЦ перед підприємствами групи "Нафтогаз" сьогодні становить майже 800 мільйонів гривень.

За такої динаміки в опалювальному сезоні 2019-2020 років приріст заборгованості перед групою "Нафтогаз" може становити 0,7 -1 мільярда гривень.

"Не бажаючи піддавати міста Новояворівськ та Новий Роздол ризику техногенної катастрофи через безгосподарність приватного управителя, уряд та "Нафтогаз" розробили план заходів, який дозволить повернути тепло в будинки жителів цих міст. Це також дозволить припинити зловживання, які призвели до надзвичайної ситуації, накопичення заборгованості не тільки за газ, але й щодо заробітної плати працівникам ТЕЦ на суму понад 11 мільйонів гривень", – сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що опалення на Львівщині у Новояворівську з'явиться за кілька днів, а в Новому Роздолі ситуація складніша, оскільки тепломережа не готова до запуску.

8 листопада ситуація з опалювальним сезоном в Новояворівську і Новому Роздолі визнана надзвичайною техногенного характеру. Відповідне рішення ухвалили в рамках позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.