Ілюстрація REUTERS

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG має намір звернутися до суду, якщо Німеччина не врахує інтересів Польщі під час імплементації газової директиви Євросоюзу щодо «Північного потоку-2».

Читайте також"Не хочемо енергозалежності ЄС від Путіна": Помпео у Берліні розкритикував ФРН через "Північний потік-2"

Про це пише польське видання BiznesAlert, переадет liga.net.

Відео дня

За словами президента PGNiG Петра Возняка, в схваленій Бундестагом газовій директиві поки що враховані інтереси Польщі.

"Схоже, завдяки вмісту третього абзацу сьомого статті, ми в безпеці. Був пункт, що перед тим, як надати якесь послаблення «Північному потоку-2», регулятор повинен врахувати безпеку поставок і вплив на конкурентоспроможність ринку сусідніх країн", - наводяться його слова.

Якщо Німеччина буде дотримуватися цього положення, то Польща буде відчувати себе в безпеці, зазначив він.

"У випадку з OPAL відсутність такого аналізу викликала чітку відповідь з нашого боку", - нагадав Возняк.

"Якщо, на нашу думку, буде пропущено глибокий аналіз впливу на ринок і безпеку сусідніх країн, ми залишаємо за собою право прийняти відповідні правові заходи", - підсумував голова PGNiG.

Нагадаємо, газова директива ЄС набула чинності 23 травня, а країни-члени співтовариства повинні до 24 лютого 2020 року закріпити її у національному законодавстві. Директива спрямована на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС.

Серед основних положень директиви: компанії, які постачають та транспортують газ, повинні бути розділені. Таким чином, компанія-оператор "Північного потоку-2" повинна бути незалежною від "Газпрому" (MOEX: GAZP), а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії.

«Північний потік-2» хочуть запустити до кінця 2019 року з Росії до Німеччини в обхід транзитних країн - України, Білорусі, Польщі. Будівництво затягувалося через позицію Данії, яка 30 жовтня все-таки дозволила його. У «Нафтогазі» це рішення назвали "очікуваним" і зазначили, що "залишається дієвий інструмент - західні санкції".

Єдиним акціонером Nord Stream 2 є російський «Газпром». Партнери монополіста за проектом - німецькі Wintershall і Uniper, австрійська OMV, французька Engie і Royal Dutch Shell (Великобританія і Нідерланди) - обіцяли профінансувати 50% проекту.