Ілюстрація REUTERS

Троє колишніх топ-менеджерів "дочки" "Газпрому" і польської державної нафтогазової компанії PGNiG затримані за підозрою в корупції.

Читайте такожПольща офіційно оголосила про відмову від російського газу після 2022 року

Про це повідомляється на сайті Національної прокуратури Польщі, передає «Радіо Свобода».

Відео дня

Затриманих підозрюють у тому, що вони підписали угоду, яка відкликає позов до "Газпрому" — у збиток компанії, на яку вони працювали. За версією слідства, таким чином, вони завдали збитків на суму близько 848 мільйонів злотих (близько 217 мільйонів доларів за курсом в листопаді 2019 року). Їм загрожує до десяти років ув'язнення.

За твердженням прокуратури, в результаті дій підозрюваних, які працювали в EuRoPol GAZ, в січні 2010 року було підписано угоду між компанією PGNiG і "Газпромом", вкрай невигідну для їхнього роботодавця. В ній Польща відмовилася від позовів до російського монополіста з вимогою повністю оплатити послуги з транспортування газу через Польщу в 2007-2009 роках.

Угода, підписана в Москві, вважається в Польщі такою, що суперечить нормам ЄС і законам. Звинувачення у цій справі вже пред'явлені колишньому заступнику міністра економіки Гражині Генцлевській. Обвинувачена, за версією слідства, внесла в урядову документацію неправдиву інформацію про позитивну оцінку низкою урядових структур, у тому числі МЗС, планів внесення змін у договір між Росією і Польщею про транзит газу.