Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" звернулася до суду Відземського передмістя Риги (Латвія) з метою арешту активів "Газпрому" в Латвії в рахунок боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Читайте також"Нафтогаз" не проти, щоб "Газпром" повернувши $3 мільярди боргу газом

Про це повідомляє "Главред".

Відео дня

"Зокрема, клопотання стосується визнання та приведення до виконання на території Латвії рішення Стокгольмського арбітражу з транзитного спору від 28 лютого 2018 року, який присудив Україні 2,6 мільярда доларів у спорі з "Газпромом" щодо транзиту газу, а також про вжиття забезпечувальних заходів", - йдеться в повідомленні.

Як йдеться у квартальному звіті "Газпрому", засідання суду з цим клопотанням заплановано на кінець квітня 2020 року.

Разом з тим "Газпром" вивчає можливості по захисту своїх інтересів, зазначає російська компанія.

фото gazprom.ru

Як повідомляв УНІАН, наприкінці лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про стягнення компенсації з російського газового монополіста "Газпрому" за недопоставлені обсяги газу для транзиту. Мова йшла про суму в 4,673 мільярда доларів. Але після заліку зустрічних вимог вийшла сума у 2,56 мільярда доларів.

При цьому "Нафтогаз" нарахував "Газпрому" пеню на 257 мільйонів доларів на заборгованість у 2,56 мільярда доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

А 2 листопада "Нафтогаз" вдарив новим позовом "Газпрому". Було подано заяву про захист та зустрічних позовних вимогах до російського "Газпрому" на суму 12 мільярдів доларів. 27 листопада Вітренко повідомив, що шведський суд округу Свеа відхилив апеляцію "Газпрому" на рішення Стокгольмського арбітражу.