Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз» направила до Стокгольмського арбітражного суду новий позов проти російського «Газпрому».

Про це повідомив виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко у Facebook.

«Настала наша черга подати «Заяву про захист та зустрічні позовні вимоги». Кількість сторінок тільки основного тексту нашої Заяви перевищує 500 сторінок. До нього додаються три звіти міжнародних експертів, які були спеціально для цього розроблені. Також додаються показання свідків і купа інших додатків», – написав Вітренко.

Відео дня

Читайте такожРада прийняла закон про відокремлення газотранспортної системи від «Нафтогазу»За його словами, рішення з даного арбітражу буде прийнято у 2021 році.

«Нагадаю, що це «Газпром» «напав» на «Нафтогаз», і тому ми захищаємося – ще 18 квітня 2018 року «Газпром» звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогою про початок арбітражу. «Газпром», по суті, хоче переглянути рішення попереднього Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом. З формальної точки зору, «Газпром» вимагає внесення змін до контракту, оскільки «Газпром» вважає, що транзитний контракт накладає на «Газпром» нерозумно надмірні зобов’язання. Мова йде про контрактне зобов’язання «Газпрому» подавати для транзиту не менше 110 мільярдів кубометрів на рік. Фінансовий ефект – приблизно 6 мільярдів доларів», – зазначив Вітренко.

При цьому він додав, що «Нафтогаз» звернувся до арбітражу 6 липня 2018 року з вимогою про перегляд транзитного тарифу, який діє з 13 березня 2018 року до закінчення контракту, та виплати компенсацію за невиконання «Газпромом» зобов’язань.

«Як і щодо перегляду тарифу, так і щодо компенсації за недопоставки мова йде про наслідки дій самого «Газпрому». Тобто і тут ми фактично захищаємося і вимагаємо компенсувати збитки, завдані діями «Газпрому». Фінансовий ефект – понад 12 мільярдів доларів», – написав Вітренко.

Як раніше повідомляв УНІАН, прем'єр Гончарук заявив, що Україна вимагатиме від РФ довгострокового договору на транзит газу.